Index Vakbarát Hírportál

Újabb felhasználókat vett célba az Airbnb

2023. március 3., péntek 12:18 | aznap frissítve

Biztonsági óvintézkedés címszó alatt tilt ki olyan felhasználókat az Airbnb, akik a vállalat szerint egy már kitiltott személyhez köthetőek.

A bulitilalom után itt az újabb csapás: már azok a felhasználók sem érezhetik magukat biztonságban, akiknél a platform azt tapasztalhatja, hogy szoros kapcsolatban áll egy másik, már kitiltott személlyel. A Motherboard cikke szerint az, hogy az Airbnb azért tilt ki felhasználókat, mert azok a cég által biztonsági kockázatnak ítélt,

korábban kitiltott személyekkel állnak kapcsolatban,

jól mutatja, hogy mennyire problémás a platform biztonsági protokollja.

Ilyen esetben a felhasználó csak akkor térhet vissza a platformra, ha a problémás ismerőse sikeresen fellebbez a tiltás ellen, vagy ha képes bizonyítani, hogy nem állnak „szoros kapcsolatban”. Az Airbnb szóvivője szerint azonban túlzás ezt állítani, hiszen nem az a lényeges szempont, hogy a két felhasználó milyen kapcsolatban áll egymással, hanem az, hogy

a felhasználók nagy valószínűséggel együtt utazhatnak és foglalhatnak szállást.

Az intézkedés egyelőre elég átláthatatlan. A lap egyik olvasója azután értesült arról, hogy kitiltották a platformról, hogy a barátja bankkártyáját használta a szállás foglalásához. A vállalat ezt követően közölte vele, hogy fellebbezhet a tiltás ellen, és ha úgy találják, hogy nem áll kapcsolatban a már kitiltott személlyel, akkor visszaállítják a fiókját. Ellenkező esetben pedig fenntartják a tiltást.

Mint megírtuk, 2022 nyarán az Airbnb végleg betiltotta a platformján hirdetett otthonokban megrendezett bulikat és rendezvényeket. A világjárvány idején hozott átmeneti intézkedés ugyanis népszerűnek bizonyult a házigazdák körében. A szabályokat megszegő ügyfelek következményekkel szembesülhetnek. Felfüggeszthetik, sőt végleg ki is tilthatják őket a platformról.

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)

 

Rovatok