Index Vakbarát Hírportál

Néhány évre lehetünk a halhatatlanságtól

2023. március 22., szerda 20:20

Bár úgy hihetnénk, manapság nem nagyon számíthatunk világot megváltó áttörésre az orvostudomány területén, Raymond Kurzweil, amerikai feltaláló és író szerint ez koránt sincs így. Belátása szerint hét éven belül, 2030-ra elérhetjük a halhatatlanságot. A kijelentése meglehetősen merésznek hangozhat, a helyzet azonban az, hogy Kurzweil korábban többször is bizonyította, nem csak zöldségeket beszél.

Tagadhatatlan, hogy a technológiai változások korát éljük, és bár az elmúlt években azt láthattuk, hogy megpihenni látszik a korábban megszokott innovációs hullám, a jelenlegi tapasztalatok szerint most ismét egy újabb felívelésnek nézünk elébe. Napról napra újabb és újabb találmányok születnek a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a nanotechnológia területén, amelyek egyértelműen a jövőnk alappillérei lesznek.

Az elmúlt évtizedben hatalmas előrelépéseket láthattunk a tudományban, egyre közelebb kerülve egy olyan világhoz, ahol az életünket mindenhol mesterséges intelligencia fogja áthatni, most pedig arról hallani, hogy a teljes halhatatlanság elérése sincs már olyan messze, mint azt elsőre gondolnánk – a legújabb feltételezések szerint ugyanis hét éven belül, már 2030-ra képesek lehetünk elérni azt.

Mindezt a jövőkutató Ray Kurzweil állítja, aki úgy véli:

a genetika, a robotika és a nanotechnológia terén ma tapasztalható technológiai fejlődésnek és bővülésének köszönhetően hamarosan nanorobotok fognak futni az ereinkben.

A nanorobotok olyan, 50 és 100 nanométer átmérőjű, apró robotok, amelyek legfőképp az orvostudományban látnak el feladatokat, kiemelten a DNS-szondákat, a sejtképalkotó anyagokat és sejtspecifikus hordozókat érintő kutatások területén. Kurzweil szerint egyértelműen a nanorobotok jelentik majd az orvostudomány jövőjét, azok ugyanis képesek lesznek a testünket sejtszinten megjavítani, immunissá téve minket a betegségekkel, az öregedéssel és végül a halállal szemben is.

Úgy véli továbbá, az sem kizárt, hogy az emberek digitális formába tölthetik majd fel tudatukat, elérve ezzel a teljes halhatatlanságot. Az általa elmondottak egyébként félelmetesen hasonlítanak a Johnny Depp főszereplésével készülő, 2014-ben megjelent, Transzcendens című sci-fi thrillerhez, ahol Depp karaktere egy olyan mesterséges intelligenciát fejleszt, amelybe halála után feltöltheti a tudatát. Ezek után a mesterséges intelligencia a rendkívüli számítási képességeinek köszönhetően rövid idő alatt olyan áttöréseket ér el a nanotechnológia területén, aminek segítségével betegségeket képes gyógyítani, megtisztítja a folyókat, újranöveszti az emberek által kipusztított erdőket, majd létrehozza Depp karakterének másolatát is.

Ez lenne az élet rendje?

Mint arra az Interesting Engeneering is felhívta a figyelmet, egy, a PBS Newsnak adott 2016-os interjújában Kurzweil azt mondta, hamarosan elérünk egy olyan pontra, amikor az emberek több időt fognak tudni hozzáadni a várható élettartamhoz, mint amennyi idő két ilyen áttörés között eltelik.

Több ezer éve növeljük a várható élettartamunkat. Ezer évvel ezelőtt 19 év volt. 1800-ban 37 volt. El fogunk jutni 10-15 év múlva (2025-re vagy 2030-ra) egy olyan pontra, ahol több időt adunk hozzá a hátralévő várható élettartamunkhoz, mint amennyi eltelik. Az emberek azt mondják: »Ó, én nem akarok 90 évnél tovább élni.« De tudja, beszéltem 90 évesekkel, és ők mindenképpen 91 évig, majd 100 évig akarnak élni

– magyarázta a lapnak, hozzátéve: belátása szerint idővel képesek leszünk legyőzni a betegségeket és magát az öregedés folyamatát is, tehát akár 120 évig is élhetünk, úgy, hogy külsőre egy perccel sem nézünk ki 30-nál többnek.

Érdemes fenntartásokkal kezelni?

Természetesen minden ilyen és ehhez hasonló elgondolást érdemes fenntartásokkal kezelni, a jövőbe ugyanis egyelőre senki nem lát bele – legalábbis jelenlegi tudásunk szerint. Azt azonban meg kell hagyni, hogy Ray Kurzweil korábban már többször is jósolt olyan dolgokat, amelyek évekkel később mind bekövetkeztek.

Az 1990-es évek elején például helyesen jósolta meg, hogy a számítógép 2000-re legyőzi az embert sakkban, valamint az internet terjedését és a vezeték nélküli technológiákra való áttérés ütemét is helyesen tippelte meg, ezek az elgondolások a maguk idejében pedig legalább olyannyira ijesztők voltak, mint ma a gondolat, hogy éveken belül szemmel szinte láthatatlan robotok fognak az ereinkben csörgedezni.

Kurzweil leghíresebb jóslata azonban nem a nanorobotokkal, hanem a mesterséges intelligenciával kapcsolatos, amelyről könyvet is írt. Szerinte 2045-re elérjük a szingularitást, mely alatt azt a pillanatot értjük, amikor a gépi intelligencia eléri vagy meghaladja az emberi intelligenciát. Ahogy azt manapság is láthatjuk, az erre való törekvés kifejezetten nagy, számos techóriás dolgozik gőzerővel a saját MI-jén és nyelvi modelljén, azt azonban érdemes leszögezni, hogy az OpenAI-féle ChatGPT vagy a Bing AI még borzasztóan távol állnak attól a fejlettségi szinttől, ami a szingularitás létrehozásához lenne szükséges.

Ön élne a halhatatlanság lehetőségével?

  • 3908
    Igen, szeretnék minél több dolgot megélni.
  • 2235
    Nem, szerintem nem lenne szabad az élet ezen részét zargatni.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok