Index Vakbarát Hírportál

Betiltják a nevetőgázt az Egyesült Királyságban

2023. március 26., vasárnap 12:58

Habár a dinitrogén-oxid pszichoaktív használat céljából történő árusítását már korábban is betiltották a szigetországban, most a brit kormány úgy döntött, a szer birtoklása is illegális lesz. Az orvosok ugyanis figyelmeztettek, a kábítószer használata akár maradandó neurológiai károsodást okozhat.

A brit kormány betiltja a dinitrogén-oxid, más néven nevetőgáz használatát, miután kiderült, a szer rendkívül káros hatással van egészségre, és ennek ellenére egyre népszerűbb a brit fiatalok körében. A nevetőgáz ugyanis eufóriát, ellazulást, nyugalmat, valamint kacagási és nevetési rohamokat okozhat.

Bárki, aki már sétálgatott nagyvárosaink parkjaiban, találkozhatott szert használó fiatalokkal. A nevetőgáz használata nemcsak az arra járókat zavarhatja, de rendkívül káros pszichológiai és neurológiai hatásokkal bír annak felhasználóira nézve is. Később antiszociális viselkedési zavarokat is okozhat

– mondta Michael Gove, szintemelkedésért felelős miniszter vasárnap. Hozzátette, a szer életeket tehet tönkre, ezért tiltják be.

A dinitrogén-oxid, közismert nevén nevetőgáz a kannabisz után a második leggyakrabban használt kábítószer a brit 16–24 évesek körében, azonban az orvosok már jó ideje kongatják a vészharangot a szer káros hatásai miatt.

A szakértők aggodalmukat fejezték ki, hogy a dinitrogén-oxid tartós használata súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a maradandó neurológiai károsodást is.

Az orvosok arra figyelmeztettek, hogy egyre több fiatal kerül kórházba dinitrogén-oxid belélegzése után, és közülük néhányan bénultan végzik.

David Nicholl orvos, a birminghami Queen Elizabeth Kórház neurológus szakorvosa elmondta, a szert használóknak sokszor fogalmuk sincs arról, hogy akár egész életükben nem tudnak majd járni – egy kis nevetés miatt.

Rovatok