Index Vakbarát Hírportál

Bolti fényképezőgéppel forradalmasították az űrfotózást

2023. április 3., hétfő 20:33

Meghackelték a japán importárut, és új korszakot nyitottak.

1962. február 20-án a Friendship-7 fedélzetén John Glenn volt az ötödik ember az űrben, és a második amerikai, aki elérte a világűrt. Glenn közel öt óra alatt háromszor kerülte meg a Földet, így az első föld körüli pályán keringő amerikai lett. A repülésnek többek között volt egy emlékezetes történelmi elsősége: 

Glenn fotói lettek a Földet az űrből mutató első színes képek.

A Mercury–Atlas-6 küldetés nagyon nehezen indult, tízszer kellett elhalasztani technikai problémák vagy az időjárás miatt. Glenn, aki harcedzett pilóta és űrhajós volt, a várakozást vásárolgatással ütötte el, és a floridai Cocoa Beach egyik drogériájába betérve megvásárolta a 40 dolláros új Ansco Autoset fényképezőgépet – talán meg sem fordult a fejében, hogy ő és a friss kamera rövidesen az űrfotózás úttörőivé válnak.

A gép a japán Minolta Hi-Matic amerikai piacra márkázott változata volt. A Hi-Matic az egyik első automata fényképezőgép volt, maga állította az expozíciót és a zársebességet. A beépített szelén fénymérő elem nélkül, mechanikusan vezérelt mindent.

Glenn a NASA-s mérnökök asztalára tette az eszközt, és felhívta a figyelmüket, hogy mivel nem kell gyűrűket és gombokat állítani rajta, a szkafander vaskos kesztyűiben is tudna értékelhető fotókat készíteni vele. A mérnökök bólintottak, kifújták a füstöt, és pár nap alatt módosították a fényképezőgépet: egy keretre erősített fogantyút szereltek rá, a kezeléséhez szükséges gombokat megnagyobbították. Mivel a gép használat közben fejjel lefelé állt a keretben, a talpára szereltek egy keresőt.

A mérnökök a filmet is meghackelték, így amikor végül magával vitte az űrbe, Glenn 48 fotót készített. Egy 35 milliméteres filmre általában 36 kép fér – a NASA-nál azonban két tekercsből készítettek egyet, és speciális mechanizmussal töltötték az Ansco Autosetbe.

A színes fotók bejárták a világot, és a hatásuk hatalmas volt. 

Az emberek először láthatták saját szemükkel, amit előttük senki,

hogy új korszakba lépett az emberiség. Glenn fényképei a NASA-nál is gyökeres változást hoztak. Addig csak a rakétákkal és az űrrepüléssel kellett foglalkozniuk, utána azonban már nem tehették meg, hogy nem dokumentálják mindenki számára a világűr varázslatos világát. Az csak ráadás, hogy ha az űrhajó indítását nem halasztják el tízszer, mindez nem történt volna meg.

John Glenn később ellátogatott Japánba a Minoltához – az akkor ünnepélyes keretek között ültetett fa még ma is a gyár udvarán áll.

Rovatok