Index Vakbarát Hírportál

A robotika magyar legjobbjai külföldön küzdenek tovább

2023. április 3., hétfő 14:43

A Neumann-emlékév keretén belül rendezték meg a Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann Társaság patinás robotikaversenyét, a 16. Magyar Ifjúsági Robot Kupát (MIRK). A nyertesek továbbmehetnek a horvátországi RoboCupJunior Európa-bajnokságra és a franciaországi RCJ-világbajnokságra. Az április 3-án lezárult verseny két helyszínen, Budapesten és Nyíregyházán zajlott.

Budapesten többek között a nemzetközi minősítést érő Rescue (menekítő) kategóriákat tartották meg, melyekben bonyolult labirintusokból kell az autonóm vezérlésű robotoknak menekítési helyzeteket szimulálniuk. A versenynek szomorú apropót adott a török és szíriai földrengés – a Baptista Szeretetszolgálat ott végzett munkája kapcsán a versenyalapító, Simon Béláné dr. Balogh Ágnes megjegyezte:

a jövőben egyre nagyobb szerepe lesz a robotikának a katasztrófák utáni mentésekben.

Az idei év volt a 12. egymás utáni év, amikor a Baptista Szeretetszolgálat – Abán Csaba, a Neumann Társaság Robotika Szakosztályának alelnöke által vezetett – robotikacsapata nem talált legyőzőre Magyarországon az általuk képviselt Rescue kategóriákban. A Baptista Szeretetszolgálat robotikásai az elmúlt 10 nemzetközi versenyévben a Rescue kategóriákban elért 6 vb- és 5 Eb-dobogós helyezésükkel, közöttük 2 világbajnoki és 2 Európa-bajnoki címükkel világszinten is folyamatosan az élmezőnyt képviselték.

Nyíregyházán többek között a hagyományos robotfoci-, továbbá a látványos robotszínházligákban mérettették meg magukat a főleg általános és középiskolás diákokból álló csapatok – akik Nyíregyháza mellett többek között Budapestről, Szegedről, Debrecenből, Kisvárdáról érkeztek. A robotszínház kategóriában a versenyalapító, Simon Béláné és Szalacsi Roland által mentorált nyíregyházi Hu-More Bot csapat jutott tovább a nemzetközi versenyre.

A diákok dr. Muszka Dániel 66 évvel ezelőtt készült Szegedi katicabogár nevű állatmodellje iránti tisztelgésként robotkaticákkal tartottak bemutatót, hangsúlyt helyezve a profi prezentációra és a robot-ember kooperációra.

Az eredeti Katicabogár a Neumann Társaság szegedi Informatikatörténeti Kiállításán tekinthető meg.

Nyíregyházán új elem volt a belépő kategóriás robotszínházliga, melyen a legkisebbek, a 10 év alatti kisiskolások és óvodások indulhattak. Ebben a kategóriában az Özvegy Judit szegedi tanítónő által vezetett csapat vitte a prímet, a legkisebbek egy sokféle robot kavalkádját felsorakoztató robotbalett révén kapnak esélyt a továbbjutásra. A Tarján-emlékérmes tanítónő első ízben hozott csapatot a MIRK-versenyre, de ismert felkészítőnek számít, korábban nagy sikert aratott a diákjai által épített vakvezető robotkutya a WRO – Robotikai Világolimpiai dániai versenyén.

A nyertesek közül néhány: Lightning (Baptista Szeretetszolgálat), Sensor (Baptista Szeretetszolgálat), DériMiksa (Szegedi SzC Déri Miksa Műszaki Technikum), Ritmikus Byte-ok (Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola), Hu-More-Bot (Nyíregyháza Robotintelligencia Diákkör Nyíregyházi Egyetem), VE-DO (Esztár), Kókány Corporations (Nyíregyházi SzC Széchenyi István Technikum és Kollégium), SERVERHU.EU (Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda), Dinos (Kisvárda, Szent László Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda), Agora Robotics (Debrecen, Agóra Tudományos Élményközpont).

Az idei Neumann 120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság honlapjáról tájékozódhatunk az év további programját illetően.

Rovatok