Index Vakbarát Hírportál

Megvan, kiket küld a NASA a világűrbe

2023. április 4., kedd 06:36

Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch és Jeremy Hanson lesz az a négy űrhajós, akik jövőre körberepülik a Holdat. Az Artemis–2 nevű küldetés hatalmas lépés az újabb holdra szállás felé, amely várhatóan egy évvel később, 2025-ben történhet meg az Artemis–3 misszió részeként.

Az Amerikai Egyesült Államok kormányzati ügynöksége, a NASA megnevezte azt a négy űrhajóst, akik segítségével az emberiség 50 év után újra visszatérhet a Holdra – írja a BBC.

Christina Koch lesz az első női, Victor Glover pedig az első fekete űrhajós, aki részt vesz a Hold-misszióban.

Hozzájuk csatlakozik Reid Wiseman és Jeremy Hansen, hogy jövőre körberepüljék a Holdat. Az űrhajósok nem szállnak le a Holdra, de küldetésük előkészíti az utat egy későbbi legénység holdra szállásához.

A három amerikai és egy kanadai állampolgárt a texasi Houstonban tartott ünnepségen mutatták be a nyilvánosság előtt. Ezután intenzív kiképzésben vesznek részt, hogy felkészítsék őket az előttük álló feladatra.

Azzal, hogy a NASA egy nőt és egy fekete bőrű űrhajóst is kiválasztott – a korábbi gyakorlathoz képest, amikor csak fehér bőrű férfiakat küldtek a Holdra –, betartja ígéretét, hogy sokszínűbben állítja össze felderítőcsapatát.

Mit kell róluk tudni?

Reid Wiseman (47 éves): Az amerikai haditengerészet pilótája, aki egy ideig a NASA űrhajósirodájának vezetője volt. Korábban már részt vett egy űrutazáson, 2015-ben a Nemzetközi Űrállomásra.

Victor Glover (46 éves): Az amerikai haditengerészet tesztpilótája. A NASA-hoz 2013-ban csatlakozott, első űrrepülését 2020-ban hajtotta végre. Ő volt az első fekete férfi, aki hosszabb ideig, egészen pontosan hat hónapig tartózkodott az űrállomáson.

Christina Koch (44 éves): Villamosmérnök. Egy huzamban 328 napot töltött az űrben, amellyel rekordot állított be a nők között Jessica Meirrel, a NASA asztronautájával együtt 2019 októberében részt vett az első női űrsétán.

Jeremy Hanson (47 éves): Mielőtt csatlakozott a Kanadai Űrügynökséghez, vadászpilóta volt a Kanadai Királyi Légierőnél. Még nem repült az űrben.

Az Artemis–2 legénysége több ezer embert képvisel, akik fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy eljussunk a csillagok közé. Ez az ő legénységük, ez a mi legénységünk, ez az emberiség legénysége

– mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója. 

Wiseman lesz a parancsnok, Glover a pilóta, Koch és Hansen pedig a támogató „küldetésspecialisták”. A kvartett lényegében megismétli az Apollo 8 1968-as küldetését, amely az első emberi űrrepülés volt, amely elérte a Holdat. A fő különbség ezúttal a NASA által az Artemis program keretében kifejlesztett 21. századi technológia használata lesz. A görög mitológiában Artemisz volt Apollón ikertestvére.

Rovatok