Index Vakbarát Hírportál

Egy idegen galaxisból szabadult el az űrbéli „láthatatlan szörnyeteg”

2023. április 8., szombat 11:28

A csillagászok sem láttak még soha ahhoz foghatót, mint az a szupermasszív fekete lyuk, amely egy 200 000 fényév hosszú, csillagokból álló fénycsóvát húz maga után. A rendkívüli látványt a Hubble űrteleszkóp rögzítette – véletlenül.

A szökevény fekete lyuk tömege 20 millió napnak felel meg, és olyan gyorsan halad, hogy a Föld és a Hold közötti távolságot 14 perc alatt tenné meg.

Miközben halad, sűrű kozmikus gázokat húz maga után, melyek összeomlásából új csillagok egész folyosója születik.

Úgy keletkeznek a csillagok fekete lyuk nyomában, mintha hullámokat vetne. Sohasem láttunk még ehhez hasonlót

– mondta a nem mindennapi eseményről beszámoló tanulmány vezető szerzője, Pieter van Dokkum, a Yale Egyetem munkatársa.

A keletkező csillagoszlop csúcsán egy fényes folt is látható, ami tulajdonképpen egy ionizált oxigéncsomó. A kutatócsoport azt feltételezi, hogy akkor jöhetett létre, mikor a fekete lyuk óriási sebességgel belecsapódott egy gáztömegbe – írja a Space.com.

Rejtélyes szökés

Hogy a szupermasszív fekete lyuk hogyan jutott ki az otthonaként szolgáló galaxisból, rejtély. A kutatócsoport úgy véli, hogy több szupermasszív fekete lyuk ütközése következtében kerülhetett ki a galaxisból.

Úgy képzelik, hogy két galaxis 50 millió évvel ezelőtt összeolvadt, majd két fekete lyuk keringeni kezdett egymás körül. Mikor feltűnt egy újabb galaxis, a magával hozott harmadik fekete lyukkal olyan kölcsönhatásba kerültek a kozmikus óriások, hogy egyikük lendületet kapott a többitől, és kirobbant az űrbe.

Ahogy az elszabadult, a fekete lyuk hátrahagyta korábbi társait, a megmaradt pár minden bizonnyal az ellenkező irányba mozdult el. Így a kutatóknak jó okuk van feltételezni, hogy a kettős fekete lyuk a szökevény haladási irányával ellentétes irányban, a gazda galaxis túloldalán keresendő.

A kutatás következő lépése az lesz, hogy minderre bizonyítékokat találjanak.

Egy szerencsés véletlennek köszönhető, hogy belebotlottunk ebbe a rendkívüli jelenségbe

– mesélte van Dokkum. „Éppen a Hubble-képet pásztáztam, amikor egy kis csíkra lettem figyelmes. Először arra gondoltam, hogy biztos csak egy kozmikus sugárzás, ami eltalálta a kamera detektorát. Mikor ezt a lehetőséget kizártuk, a fénycsóva még mindig ott volt” – idézte fel a kutató.

Az Indexen egyébként a napokban számoltunk be róla, hogy a csillagászok két olyan új fekete lyukat fedeztek fel, melyek minden eddiginél közelebb vannak a Földhöz.

Rovatok