Index Vakbarát Hírportál

Irány a Mars: kilövésre kész a SpaceX óriás rakétarendszere

2023. április 9., vasárnap 14:35

A SpaceX űrvállalat bejelentette, akár már a jövő héten indíthatják óriási Starship rakétarendszerekük első tesztrepülését a texasi Starbase létesítményből. A járművet arra tervezték, hogy embereket és rakományt szállítson a Holdra és a Marsra.

Elon Musk, a SpaceX űrvállalat vezetője a Twitteren arról írt, ha a hatóságok jóváhagyják, akkor Starship rakétarendszerüket már a jövő héten indíthatják.

Mint az Index is megírta, a Starship a SpaceX eddigi legerősebb rakétarendszere, amelynek első verzióját a vállalat februárban tesztelte, azonban a NASA megállapodott a vállalattal, hogy fejlesszen ki olyan változatot is, amely részt vehet az Artemis-programban, melyben újra űrhajósok szállnának le a Holdon.

A SpaceX űrhajója a vállalat szerint készen áll a kilövésre. Elon Musk már április 10-e, hétfőre tervezte a kilövést, azonban az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) pénteken még nem adta meg az engedélyt.

Ebből kifolyólag az FAA 

április 17-én magyar idő szerint 13 és 17 óra közötti időpontra jelölte ki a rakéta indítását.

A cég hozzátette, egyelőre ez is ideiglenes cél, ugyanis az FAA még nem adta ki a hivatalos indítási engedélyt erre. A Starship felső fokozatára a Super Heavy gyorsítórakétát szerelték, a jármű így 120 méter magas. Ezáltal ez lesz a valaha indított legerősebb rakéta, amikor felszáll – írja a space.com.

A SpaceX nagy reményeket fűz a Starshiphez. 

A vállalat arra fejleszti a járművet, hogy embereket és rakományt szállítson a Holdra és a Marsra.

A cég tájékoztatása szerint néhány tehetős megrendelő már le is foglalt egy fuvart a gépre annak ellenére, hogy a Starship még soha nem állt pályára.

Rovatok