Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk nem nyugszik: ezúttal minden idők legerősebb rakétarendszerével állt elő

2023. február 10., péntek 10:19

Elon Musk űrvállalata, a SpaceX minden idők legerősebb rakétarendszerét, a Starshipet tesztelte helyi idő szerint csütörtökön. A NASA megállapodott a vállalattal, hogy fejlesszen ki olyan változatot, amely részt vehet az Artemis-programban, melyben újra űrhajósok szállnának le a Holdon.

A jármű alsó részén található 33 hajtómű közül 31 indult be egyszerre, és mindössze néhány másodpercen át tartott a statikus tűz. Előtte a helyükre kattantak azok az eszközök, melyek biztosították azt, hogy a rakéta ne induljon el. Ha az értékeléskor a SpaceX megfelelőnek látja a csütörtöki teszt eredményét, a Starship már a következő hetekben felszállhat. A rakétapróbát a texasi–mexikói határon lévő Boca Chicában, a SpaceX kutató-fejlesztő létesítményében végezték. 

A Starship lesz a valaha volt legnagyobb erejű rakétarendszer.

Elon Musk, a cég tulajdonosa a Twitteren azt írta: csapata a teszt előtt kikapcsolta az egyik hajtóművet, egy másik pedig leállította magát, így összesen 31 indult be. „Azonban ezek elegendőek a pályára álláshoz” – tette hozzá.

A Starshiphez leginkább a szovjetek által a hatvanas években kifejlesztett N1 hasonlítható, melyet az űrhajósok Holdra juttatására építettek. Az N1-nek harminc hajtóműve volt két gyűrűben elhelyezve, azonban mind a négy repülése kudarccal végződött, végül lemondtak róla.

A SpaceX Super Heavy hordozórakéta a 33 modern hajtóművel körülbelül 70 százalékkal nagyobb tolóerőt fejthet ki az indítóállásról, mint az N1. Még az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megarakétája, a novemberben már felbocsátott Space Lauch System (SLS) is eltörpül a Starshipbe tervezett kapacitás mellett.

Irány a Mars!

Az MTI beszámolója szerint Elon Musk nagy reményeket fűz az űrjárműhöz, műholdakat és embereket akar vele Föld körüli pályára és azon túli úti célokra küldeni. A NASA már megállapodott a SpaceX vállalattal, hogy fejlesszen ki olyan változatot, amely részt vehet az Artemis-programban, melyben újra űrhajósok szállnának le a Holdon.

Egy nap a Starship a Marsra visz minket

– írta a Twitteren Elon Musk.

Mint beszámoltunk róla, február elején 53 Starlink műholddal a fedélzetén újabb útra indult az űrbe a SpaceX Falcon 9 rakétája Floridából, a NASA Kennedy Űrközpontjából. A többször használható első fokozat a start után kilenc perccel sikeresen landolt. Az adott Falcon 9-nek ez volt az ötödik útja – ez a példány hordozta a Nemzetközi Űrállomáshoz küldött CRS–24 küldetést is, egyben a SpaceX hordozórakétájának a jubileumi, 200. indítása volt.

A SpaceX korlátozásokat vezetett be az ukrán csapatokkal szemben

A SpaceX elnöke közben beismerte, hogy a vállalat lépéseket tett annak érdekében, hogy korlátozzák az ukrán csapatokat a műholdas technológia használatában. A hírek szerint az ukránok drónok irányítására használták a Starlink-technológiát.

„Vannak dolgok, amelyeket megtehetünk annak érdekében, hogy korlátozzuk a lehetőségeiket” – mondta Gwynne Shotwell újságíróknak, utalva a Starlink és a drónok használatáról szóló jelentésekre.

„Soha nem tekintettünk fegyverként a Starlinkre. Az ukránok azonban olyan módon használták ki, amely nem volt szándékos, és nem volt része semmilyen megállapodásnak” – tette hozzá Shotwell.

(Borítókép: A Starship tesztelése 2023. február 9-én. Fotó: Nicholas Kamm / AFP)

Rovatok