Index Vakbarát Hírportál

Kétszázadik indításán van túl a SpaceX hordozórakétája

2023. február 3., péntek 12:35

Rekordmennyiségű rakományt indított az űrbe tavaly Elon Musk űrcége.

Csütörtökön 53 Starlink műholddal a fedélzetén újabb útra indult az űrbe a SpaceX Falcon 9 rakétája Floridából, a NASA Kennedy Űrközpontjából. A többször használható első fokozat a startot után kilenc perccel sikeresen landolt. Az adott Falcon 9-nek ez volt az ötödik útja – ez a példány hordozta a Nemzetközi Űrállomáshoz küldött CRS-24 küldetést is. Egyben a SpaceX hordozórakétájának jubileumi 200. indítása.

Az első Falcon 9-es 2010 júniusában repült az űrbe, azóta a SpaceX megbízható igáslova lett. Eddig összesen 3800 műholdat állított Föld körüli pályára, és az engedélyezett küldetések alapján még további 12 ezret fog.

Elon Musk űrcége keményen iparkodott 2022-ben, csak decemberben hétszer küldtek rakétát az űrbe, és lényegében megduplázták az előző fellövési rekordjukat.

A SpaceX előtt álló nagy mérföldkő jelenleg saját űrhajójuk, a Starship kipróbálása lesz. Az amerikai holdprogramban kulcsszerepet betöltő jármű túl van a sikeres feltöltési próbákon, és várhatóan februárban teszi meg első útját a világűrben.

(Interesting Engineering)

Rovatok