Index Vakbarát Hírportál

A NASA közölte, hogy kell-e félni az aszteroidák becsapódásától

2023. április 20., csütörtök 08:51

A következő 100 évben nem fenyegeti a Földet aszteroida becsapódása – közölte legújabb bolygóvédelmi stratégiájában az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az MTI szerint a közleményben részletezték, hogy a NASA mintegy harminc éve tanulmányozza azokat a Föld-közeli objektumokat (NEO), amelyek a Nap körül keringenek, és időnként 50 millió kilométernél jobban megközelítik a Földet. Ezek az objektumok segíthetnek a kutatóknak jobban megérteni a Naprendszer keletkezésének történetét, de némelyik olyan pályán halad,

hogy fennállhat a földdel való összeütközésük veszélye.

Ettől azonban egyelőre nem kell tartani, ugyanis az amerikai űrkutatási hivatal szerint a következő 100 évben nem fenyegeti a Földet e veszély. 

Egy aszteroida becsapódása a Földbe katasztrofális pusztítást okozhat, és ez az egyetlen olyan természeti katasztrófa, amelynek teljes elhárításához az emberiség nem rendelkezik a megfelelő technológiával – magyarázta Lindsey Johnson, a NASA bolygóvédelmi illetékese, aki azt is elmondta, hogy a stratégia közzétételével az amerikai űrhivatal országos és nemzetközi szinten is elő szeretné segíteni a munkát a Föld megvédése érdekében. 

Mindemellett a NASA továbbra is éberen figyeli az aszteroidákat, és a közelmúltban beszámoltak arról, hogy az egyik nemrég észlelt égitest esetében lehet egy egészen minimális esély a becsapódásra.

Rovatok