Index Vakbarát Hírportál

Először ismertük meg egy bolygó belsejét, erre még a tudósok sem számítottak

2023. április 29., szombat 10:40 | aznap frissítve

A Mars magja más, mint a Földé, és ez megmagyarázza, miért olyan kihalt bolygó.

A Mars magja nagy mennyiségű kénnel és oxigénnel ötvözött folyékony vasból van. Mindez a NASA InSight geológiai kutatószondájának négyéves működése során gyűjtött adatokból derült ki.

A tudósok először 1906-ban fedezték fel a Föld magját, a rajta áthaladó szeizmikus hullámok megfigyelésével

– mondta Vedran Lekic, a Marylandi Egyetem geológusa.

Több mint száz évvel később alkalmazni kezdtük a szeizmikus hullámokkal kapcsolatos tudásunkat a Marson. Az InSight segítségével megismertük a Mars közepét, és megtudtuk, mitől olyan hasonló, mégis teljesen más a Mars, mint a Föld

– tette hozzá.

A mai technikával rengéshullámokból egyfajta akusztikus röntgenképet kapunk, a hullámok a rengésből kisugározva terjednek a bolygó belsejében, és haladás közben különböző tulajdonságú anyagokon megtörve felfedik azokat.

Viszonylag rövid működése alatt az InSight több száz marsi rengést figyelt meg, ezek segítségével a tudósok részletes képet alkothattak a bolygó belsejéről. A bolygó magjáról készült térképen látható, hogy a Mars belseje korántsem olyan halott, ahogy azt korábban feltételezték.

Hiányzik a dinamó

Az InSight 2021-ben két fontos eseményt rögzített. Az egyik egy minden korábbinál nagyobb rengés, a másik egy meteor becsapódása volt. Mindkettő a vörös bolygó szondával átellenes oldalán következett be, az eszköz így többször is megfigyelhette, hogyan haladnak át a magon a szeizmikus hullámok, felfedve az itt található anyagok sűrűségét és összenyomhatóságát.

Szemben a Földdel, amelynek belsejében folyékony anyagon belül szilárd mag, azon belül pedig egy még sűrűbb szilárd mag található, a Mars teljes magja folyékony. A Mars magja emellett nagy arányban tartalmaz könnyű elemeket, tömegének ötödét kén, oxigén, szén és hidrogén teszi ki. 

A vörös bolygó magja a Földnél kevésbé sűrű, és ennek van egy komoly következménye: ezért nincs mágneses mezeje a Marsnak. A mágneses mező védi a kozmikus sugárzástól bolygónk felszínét, és megakadályozza, hogy a légkör és a víz az űrbe párologjon. A Mars ma a belső dinamó hiánya miatt sivár és halott bolygó.

A szakemberek a Földön kifejlesztett csúcstechnológiát képviselő szeizmológiai berendezésekkel nemcsak először tárták fel egy idegen bolygó belső szerkezetét, de ez alapján leírhatjuk a Mars történetét, és támpontot jelent annak meghatározásában, hogy idegen csillagrendszerek bolygói alkalmasak-e élet hordozására.

(ScienceAlert)

Rovatok