Index Vakbarát Hírportál

Teljesen átírhatja az Apple Watchok működését a következő frissítés

2023. május 7., vasárnap 19:03

Egyre közelebb vagyunk a bejelentéshez, így egyre több információ szivárog ki a legújabb watchOS-szel kapcsolatban. A legfrissebb jelentések szerint a watchOS 10 az elmúlt évek egyik legnagyobb, Apple Watchokra érkező frissítése lehet, mely most először hozná el a widgeteket az Apple okosóráira – emellett azonban egy átdolgozott kezdőképernyővel is készülhetnek a kaliforniaiak.

Mint arról korábban már az Index is beszámolt, kifejezetten izgalmas hetek elébe néz az Apple, kevesebb mint egy hónap múlva, június 5-én ugyanis kezdetét veszi a Worldwide Developer Conference, amelynek keretén belül számos leleplezésre készülnek. Többek között itt mutathatják be az új 15 hüvelykes MacBook Airt, illetve az első virtuálisvalóság-szemüvegüket is – ezek mellett azonban az iOS, az iPadOS, a macOS, a tvOS és a watchOS is itt fog debütálni.

Hogy milyen újdonságokat hoz majd az iPhone-okra az iOS 17, arra már egy korábbi cikkünkben kitértünk, azt azonban, hogy a watchOS 10 mit tartogat, eddig nem nagyon lehetett tudni – mindössze annyi volt sejthető, hogy mivel az operációs rendszer tizedik, jubileumi verzióját tervezi bemutatni az Apple, valószínűsíthetőleg valami naggyal készülnek.

Mindez, úgy néz ki, hogy valósággá is válik, Mark Gurman, a Bloomberg újságírója és egyben az egyik legmegbízhatóbb, Apple-hírekkel kapcsolatos szivárogtató ugyanis új információkat hozott bennfentesektől: ezek alapján a watchOS az iOS 17-tel egyetemben az elmúlt évek egyik legszignifikánsabb frissítése lehet.

Widgeteket kapnak az órák is

Gurman szerint az új operációs rendszer egyik legnagyobb újítása a widgetek bevezetése lesz, melyek 2020-ban az iOS 14-gyel érkeztek meg az iPhone-okra, egy évvel később az iPadOS 15-tel pedig az iPadekre is. A leírtak alapján az új dizájn hasonló lesz a jelenleg is elérhető Siri számlaphoz, működésük pedig megegyező lesz az iPhone-on megszokottakkal: tehát ugyanúgy egymásra pakolhatjuk őket, és lapozhatunk majd közöttük.

A terv az lenne, hogy a felhasználók egy sor különböző widgeten görgethessenek végig, mint például az aktivitáskövetésen, az aktuális időjáráson, a tőzsdei változásokon, a naptárbejegyzéseken és egyebeken, ahelyett hogy ezeket az alkalmazásokat külön meg kellene nyitniuk. Az új felület nem fogja felülírni a jelenlegi számlapokat, az ugyanis egy overlayként mindegyiken elérhető lesz

– magyarázta Gurman a hírlevelében, később hozzátéve, hogy a funkció a watchOS korai, „Glances” nevezetű felületére is hasonlítani fog.

Az újságíró szerint az Apple az Apple Watchok digitális koronájának átdolgozásán is gondolkodik. Most benyomva a kör alakú gombot a felhasználók a kezdőképernyőn találják magukat, a watchOS 10-ben ez azonban megváltozhat, Gurman szerint az almás cég ugyanis azt teszteli, hogy a digitális korona megnyomására inkább a widgetek felülete nyíljon meg.

Idén csak egy új óra érkezik majd

Mint arról az Index is beszámolt, tavaly szeptemberben az Apple egy egész pályás letámadást indított, négy új iPhone és egy új AirPods Pro mellett ugyanis három Apple Watchot is bemutatott a gyártó. 2022-ben debütált a jól árazott Apple Watch SE, az Apple Watch Series 8 és az Apple Watch Ultra is – utóbbi teljesen új tagként a repertoárban, most először az extrémebb sportokat űző felhasználókat megcélozva.

Az információk alapján idén csak az Apple Watch Series 9-et fogja leleplezni az Apple, és ez egy rendkívül kicsi frissítés lesz a Series 8-hoz képest, ami eleve egy kicsi frissítés volt a Series 7-hez képest. Gurman szerint az óra külseje és felépítése marad változatlan, újdonság egyedül az S9-es chip bevezetése – és az ebből adódó teljesítmény/üzemidő növekedés –, valamint az 5G bevezetése lehet a Cellular modellek esetében.

Mindez annak köszönhető, hogy az Apple 2024-re tartogatja az újabb nagy dobásokat, jövőre ugyanis az Apple Watch Series 10-zel és az Ultra 2-vel új formatervvel, még vékonyabb kávákkal, microLED-technológiával ellátott kijelzőkkel, valamint új szenzorokkal szerelnék fel az órákat – ezek érkezésére azonban még közel másfél évet kell várni. Mint írtuk, a fókusz most a szoftveres fejlesztéseken lesz, így az Apple Watchok esetében a legnagyobb újdonság a watchOS 10 lesz, tűkön ülve várjuk, hogy mivel rukkol elő az Apple.

(Borítókép: Katja Knupper / Die Fotowerft / DeFodi Images / Getty Images)

Rovatok