Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan tényleg számítógép lehet az iPadből

2023. május 8., hétfő 18:13

Asztali alkalmazásokat, valamint még nagyobb szabadságot és testreszabhatóságot hozhat az iPadOS 2024-es verziója, amivel hosszú évek után az iPad végre elérhet oda, ahol a felhasználók szerint már évek óta lennie kellene. Az persze kérdéses, hogy egy ilyen tulajdonságokkal ellátott gép mennyire fogja felfalni a MacBookok piacát, az Apple azonban minden bizonnyal abban bízik, hogy mindkét termékcsaládnak meglesz a maga rajongótábora.

Jelenleg kétségkívül az Apple vezeti a táblagépes piacot, a 2010-es évek végén ugyanis sikerült olyan szintre emelniük az iPadet – egyaránt a szoftveres és hardveres képességekkel, valamint az árazással is –, amellyel a konkurencia nem igazán tudott versenyezni. Az elmúlt egy-két évben viszont úgy tűnik, mintha maga a gyártó sem tudná eldönteni, mit kezdjenek az egyébként hatalmas nyers erő birtokában lévő iPadekkel.

2019-ben például az iPadOS bemutatásával egyértelművé tették, hogy a gigászi érintőkijelzővel szerelt gépeket sokkal magasabb szintre szeretnék emelni, az iPadOS következő verziói azonban nem hoztak annyi újdonságot, hogy fenntartsák a rajongók érdeklődését.

Tavaly mintha egy pillanatra látható lett volna a fény az alagút végén, az iPadOS 16-tal debütált ugyanis a porondmester funkció, amely lehetővé tette, hogy a felhasználók átméretezhessék a megnyitott alkalmazásokat, és macOS-szerű ablakokban futtassák azokat – mint azonban utólag mindenki számára egyértelművé vált, ennek nem sok értelme volt úgy, hogy a profi alkalmazások, amelyek után a felhasználók könyörögnek, továbbra sem érhetők el az iPadOS-re.

A legfrissebb pletykák szerint ennek az időszaknak azonban hamarosan vége lehet, az Apple Watchokhoz hasonlóan ugyanis az Apple-nek az iPad Prókkal is nagy terve van.

Új szintre emelnék a tablet fogalmát

Mint az a szivárogtatásokból kiderült, az Apple évek óta egy minden eddiginél nagyobb, 14,1 hüvelykes kijelzővel ellátott iPad Prón dolgozik, amely a kreatív szakemberek álma lehet. A készülékben az almás cég saját fejlesztésű M3-as, illetve M3 Pro csipje fog ketyegni, az igazi megújulást azonban nem ez, hanem az iPadOS hozhatja el, melynek 18-as számú verziója a jelek szerint már támogathatja az olyan asztali számítógépes alkalmazásokat is, mint mondjuk a Final Cut Pro vagy a Logic Pro.

A pletykák szerint előbbi 2024-ben, míg utóbbi valamikor egy évvel később, 2025-ben érkezhet meg a tabletekre, az azonban, hogy mely készülékeken fognak elfutni, egyelőre még kérdéses. Ha tippelnünk kellene, az alapkövetelmény az Apple M1-es csipje lesz, így a 2022-es iPad Airnél és a 2021-es iPad Próknál régebbi iPadeken valószínűleg már nem élvezhetjük ezeket az alkalmazásokat.

Ami viszont jó hír, hogy a szivárogtatások szerint a készülék már nem miniLED-, hanem microLED-technológiát fog használni, ami szinte minden tekintetben felülmúlja a jelenlegi kijelzők királyát, az OLED-et. Egymással szembeállítva a kettőt a microLED világosabb és energiatakarékosabb tud lenni úgy, hogy mindeközben sokkal több színt jelenít meg, így előnye egyértelmű – az egyetlen hátrány a kijelzők ára lehet, amit az Apple nem lesz rest a vásárlókon leverni majd. 

Az idei év még lazább lesz

Mint arról korábban már az Index is beszámolt, az Apple június 5-én magyarországi idő szerint este hét órakor rendezi meg a Wordwide Developer Conference berkein belül szokásos nyári bemutatóját. Az eseményen leplezik le új szoftvereiket, azaz az iOS, a macOS, a tvOs, a watchOS és természetesen a korábban tárgyalt iPadOS következő verzióját is, amelyek bőven tartogatnak majd újdonságokat.

Ennek ellenére az esemény középpontjában valószínűleg a hardveres bejelentések állnak majd, az Apple ugyanis itt tervezi leleplezni az első virtuálisvalóság-szemüvegét, amellyel ugyancsak új sztenderdet állítanának fel az iparban – ráadásul az eseményen egy 15 hüvelykes MacBook Airt is bemutathat a vállalat, így egy biztos: unatkozni semmiképp sem fogunk.

(Borítókép: Brendon Thorne / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok