Index Vakbarát Hírportál

Kiszűrhetők az ivóvízből az örök vegyszerek

2023. május 8., hétfő 20:23

Nagyon hatásos és újrahasznosítható a le nem bomló rákkeltő anyagokat megfogó új szűrő.

A kanadai Brit Columbia Egyetem munkatársai olyan szűrőt fejlesztettek ki, ami hatékonyan eltávolítja az ivóvízből az örök vegyszerek közé sorolt anyagokat.

A perflouralkilok vagy PFAS néven ismert anyagok közül jelenleg 4700 félét használnak élelmiszerek csomagolásában, kozmetikai termékekben, naptejben, vécépapírban, tapadásmentes edényekben, habbal oltókban vagy vízlepergető anyagokon. Azért nevezik őket örök vegyszernek, mert nem bomlanak le, a környezetben felhalmozódva, például ivóvízen keresztül az emberi szervezetben hormonális rendellenességeket, elhízást, szív- és érrendszeri betegségeket és rákot okoznak.

Olyan, mint egy hagyományos vízszűrő, csak ezerszer jobb

– mondta az eszközről kifejlesztője, Madjid Mohseni professzor.

A szűrő kulcsa egy különleges anyag, amely csapdába ejti a PFAS-molekulákat, amelyeket ezt követően elektrokémiai és fotokémiai módszerekkel lehet ártalmatlanítani.

Kanadában már évek óta tiltott a PFAS-ok használata, de ezek az anyagok nevükhöz hűen továbbra is jelen vannak például az ivóvízben. A piacon már jelenleg is kaphatók olyan eszközök, amelyek kiszűrik az örök vegyszereket, de ezek nem egyformán hatásosak minden ilyen anyagnál.

Az általunk kifejlesztett anyag a PFAS-részecskék 99 százalékát megfogja, helyreállítható és újra felhasználható. Ez azt jelenti, hogy a PFAS eltávolítható belőle, vagyis nem eredményez még több környezeti problémát jelentő szilárd mérgező hulladékot

– mondta a szakember.

Az egyetem olyan kanadai kistelepüléseken tervezi tesztelni az új szűrőt, amelyek nem rendelkeznek komoly víztisztító infrastruktúrával.

(The University of British Columbia)

Rovatok