Index Vakbarát Hírportál

Nagy változások jönnek a Google keresőjében

2023. május 11., csütörtök 12:07

A Binghez hasonlóan a Google is mesterséges intelligenciával turbózza fel keresőjét, mely ezentúl még relevánsabb információkat és részletesebb keresési eredményeket jelenít majd meg.

Szerda este lezajlott a 2023-as Google I/O, melyen számos hardveres és szoftveres bejelentést tett a Google – bemutatták például első hajlítható telefonjukat, a Pixel Foldot –, azonban a mesterséges intelligencia is hatalmas szerepet kapott.

Mint ismeretes, a Google az elmúlt hónapokban mutatta be Bardot, a vállalat saját nyelvi modelljét, mely az OpenAI-féle ChatGPT-hez és a Microsoft-féle Bing AI-hoz hasonlóan számos feladatot képes ellátni. Az amerikai cég tulajdonképpen ezt a szolgáltatását implementálja a Google keresőbe, ezzel elérhetővé téve a generatív mesterséges intelligenciás megoldásokat a világ legnépszerűbb keresőjében.

Ennek köszönhetően egy teljesen új, AI Snapshot nevezetű funkció fog érkezni a Google Searchbe, melyet a vállalat új, nagy nyelvi modellje, a PaLM 2 hajt. Lényege, hogy egy kérdés bepötyögése után a szokásos találatok mellett egy új felületen egy összesített nézetet is találhatunk, mely az AI segítségével egyből megválaszolja a kérdésünket, linkekkel és forrásokkal alátámasztva.

Mindezek mellett a Google azt is bejelentette, hogy chatbotjuk, a Bard kilépett a zárt körű fejlesztési szakaszból, így azt most már mindenki ingyenesen használhatja.

(Borítókép: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

 

Rovatok