Index Vakbarát Hírportál

Már több mint 120 évvel ezelőtt megjósolták a mesterséges intelligenciát

2023. május 15., hétfő 07:11

Előkerült egy újságcikk, amelyet Nikola Tesla feltaláló írt egy magazinba még 1900 nyarán, és amiből kiderül, hogy a feltaláló nemcsak az internet és a mobiltelefon térnyerését jósolta meg előre, hanem a mesterséges intelligenciáét is.

A mesterséges intelligencia jelenleg virágkorát éli, és a fejlődés az elmúlt években olyan gyorssá vált, hogy napról napra érzékelhető. Száz évvel ezelőtt már önmagában az is elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyszer eljön az az idő, amikor mobiltelefonon keresztül fogjuk tartani egymással a kapcsolatot, illetve az interneten keresztül minden tudás elérhetővé válik, és az akkori technológia még a kanyarban sem volt az utóbbi időszakban tapasztaltakhoz képest. A világ fejlődéséhez pedig nagyban hozzátett Nikola Tesla is, akinek 146 szabadalmát jegyezték be életében, illetve róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét.

A feltaláló elsősorban az elektromosság, a mágnesség és a gépészet területén tevékenykedett, és hozzá fűződik például a Tesla-tekercs, a váltakozóáramú motor, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása. Tesla a munkássága során már többek között az internet és a mobiltelefon térnyerését is megjósolta, ám egy nemrég előkerült cikk szerint hasonlóképp látta előre a mesterséges intelligencia megjelenését a mindennapi életünkben.

Saját elmével bíró gépezetek

Nikola Tesla már Az emberi erő növelésének problémája című könyvében szót ejtett a saját elmével rendelkező gépekről, viszont ezzel kapcsolatos álláspontját ezt követően egy újságcikkben fejtette ki bővebben. A feltaláló – aki többek között Magyarországon élt és dolgozott – egy olyan jövőképet festett, miszerint eljön az idő, amikor egyes emberi feladatok elvégzésére mesterséges intelligenciával rendelkező robotok segítségét fogják kérni – ahogy ezt napjainkban tapasztaljuk is.

Bármennyire is lehetetlennek tűnik jelenleg, de létre lehet majd hozni egy olyan gépet, aminek saját elméje lesz

írta a kötetben, míg a The Century Magazine-ban megjelent cikkben így írt ezen elképzeléséről:

Függetlenül minden segítségtől, teljesen magára hagyva képes lesz az érzékeny alkotóelemeit érintő külső hatásokra válaszul számos műveletet végrehajtani, mintha lenne intelligenciája. Képes lesz követni egy meghatározott irányt, vagy engedelmeskedni a jóval előre adott parancsoknak. Képes lesz megkülönböztetni, mit szabad megtenni és mit nem, és a tapasztalatok, benyomások határozzák majd meg későbbi cselekedeteit.

Ahogy azt a Wardenclyffe-ben található Tesla Science Center állítja, a feltaláló sorait ma már a legtöbben egy filozófiai értekezésnek tartják arról, hogyan lehet kielégíteni az emberiség növekvő energiaszükségletét. Mint Joseph Sikorski, a központ egyik bizottságának tagja kifejtette, Tesla előre látta az emberektől függetlenül gondolkodó gépek korát, amelynek legjobb példája az általa megalkotott távirányítós csónak, ami magában foglalta többek között a rádiózás és a robotika alapvető szabadalmait – ezt a technológiát a mai drónok előfutárának tekintik.

Új korszak

Az előbb említett könyvön, illetve újságcikken kívül Tesla az 1890-es években egy, a Purdue Egyetem professzorának, Franklin Miessnernek írt levelében is megjegyezte, a tevékenységét sosem szerette volna olyan gépekre korlátozni, amelyeket távolról lehet irányítani, hanem afféléket is létre akart hozni, amik saját intelligenciával rendelkeznek.

Azóta sokat fejlődött a találmány, és azt hiszem, nemsokára be tudom mutatni azt a mechanikus gépet, ami úgy fog viselkedni, mintha megszállta volna az értelem, anélkül, hogy külsőleg irányítást kapna

– fogalmazta meg, hozzátéve, ez egy új korszak kezdetét fogja jelölni a mechanikában.

Joseph Sikorski elmondása szerint a mesterséges intelligencia lehetséges előnyei mellett a veszélyekről sem szabad megfeledkezni, ahogy arra már több szakértő is felhívta a figyelmet. Köztük Elon Musk és a néhai Stephen Hawking, akik korábban egy nyílt levelet írtak alá, amelyben hat hónapos szünetet kértek az AI fejlesztésében. Azzal érveltek, hogy a vállalatok egy veszélyes versenyben vesznek részt a technológia ilyen gyors fejlesztésével, és ez nagy kockázatot jelent a társadalomra és az emberiségre nézve.

Megjósolta a mobiltelefonokat

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy utólag döbben rá az emberiség Nikola Tesla jóslataira, mivel már fény derült arra, hogy a feltaláló az internet és a mobiltelefonok térnyerését is előre látta. Még 1926-ban adott interjút a Collier magazinnak, amelyben egy olyan technológiáról számolt be, ami a mai mobilokhoz hasonló, és amelyeket Tesla akkori elmondása szerint akár a zsebünkben is képesek leszünk hordozni.

Ha a vezeték nélküli hálózatot tökéletesen alkalmazzák, az egész Föld egy hatalmas aggyá fog változni, ami valójában egy nagy egészt fog képezni. Képesek leszünk azonnal kommunikálni egymással, távolságtól függetlenül. Sőt, a televízión és a telefonon keresztül is úgy fogjuk látni és hallani egymást, mintha szemtől szembe lennénk, a több ezer kilométeres távolságok ellenére. Ezek az eszközök elképesztően egyszerűek lesznek a jelenlegi telefonunkhoz képest. Egy férfi a mellényzsebében is hordhatja majd

– nyilatkozta akkoriban.

(Borítókép:  Axel Heimken / picture alliance / Getty Images)

Rovatok