Index Vakbarát Hírportál

Betelt a pohár, egy államban teljesen betiltják a TikTokot

2023. május 19., péntek 06:42

Montana lett az első tagállam az Egyesült Államokban, ahol döntöttek arról, hogy teljes egészében betiltják a kínai fejlesztésű TikTok videómegosztó alkalmazás használatát. A 2024. január 1-jétől érvényes tilalomról szóló jogszabályt helyi idő szerint szerdán írta alá Greg Gianforte, az állam republikánus kormányzója.

„Meg kívánom védeni a Montanában élők magán- és személyi jellegű adatait a Kínai Kommunista Párttal szemben, ezért döntöttem a TikTok betiltása mellett” – írta Gianforte Twitter-bejegyzésében.

A jövőre érvénybe lépő szabályozás megtiltja, hogy a TikTok vállalkozásként működjön az államban, az alkalmazásokat terjesztő platformok pedig napi 10 ezer dolláros (3,5 millió forintos) pénzbírságra számíthatnak mindaddig, amíg el nem távolítják kínálatukból. A felhasználóknak nem kell bírságot fizetniük, és a már létező fiókokra a szabályozás nem terjed ki.

A TikTok egyelőre nem reagált a montanai döntésre. A kínai ByteDance vállalat tulajdonában álló TikTok kormányzati mobil eszközökön való használatát kiberbiztonsági szempontok miatt már több országban betiltották, köztük Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Államokban és Európában is nagy népszerűségnek örvendő TikToknak világszerte több mint egymilliárd felhasználója van, az utóbbi hónapokban azonban egyre több ország vezetése fejezte ki afölötti aggodalmát, hogy információgyűjtés vagy befolyásuk terjesztésének céljából a kínai hatóságok és titkosszolgálatok is felhasználják a videómegosztón közölt adatokat. A vállalat tagadja, hogy ilyen törekvései lennének.

Rovatok