Index Vakbarát Hírportál

Fennakadtak a kínai biztonsági felülvizsgálaton az amerikai mikrochipek

2023. május 22., hétfő 09:39

A nemzetbiztonsági kockázatok megállapításával és exportkorlátozásokkal hosszú évek óta megy a huzavona a két gazdasági nagyhatalom között.

A kínai kibertér-szabályozó hatóság (CAC) szerint a Micron Technology amerikai memóriachip-gyártó termékei nem mentek át a hálózatbiztonsági felülvizsgálaton, és ezért nem engedélyezi, hogy kulcsfontosságú infrastruktúrák üzemeltetői vásároljanak a vállalattól.

A Micron azt közölte, hogy megkapta a CAC értesítését arról, hogy befejeződött a vállalat Kínában értékesített termékeit érintő felülvizsgálat, és „várja, hogy folytathassák a tárgyalásokat a kínai hatóságokkal”.

A CAC közleménye szerint a felülvizsgálat megállapította, hogy a Micron termékei komoly hálózatbiztonsági kockázatokat jelentenek Kína kulcsfontosságú információs infrastruktúra ellátási láncára, ami jelentős fenyegetés a kínai nemzetbiztonságra.

Kína március végén jelentette be a Micron termékeinek felülvizsgálatát. A hivatal nem részletezte, hogy milyen kockázatokat talált, és azt sem, hogy mely termékekről van szó.

Az Egyesült Államok és Kína kormánya között már egy évtizede tart az adok-kapok egymás elektronikai termékeinek biztonságossága miatt. A vita legutóbbi fejezete, hogy Washington exportellenőrzést vezetett be a Kínába irányuló chipgyártási technológiára, és igyekezett megakadályozni, hogy a Micron riválisa, a Yangtze Memory Technologies megvásárolhasson bizonyos amerikai alkatrészeket.

Kína 2021 szeptemberében vezetett be szabályokat a kulcsfontosságú információs infrastruktúra védelmére.

(MTI)

Rovatok