Index Vakbarát Hírportál

Rendbe rakták a meteorológiai állomást a Mount Everesten

2023. május 23., kedd 17:20

Befejezték a világ legmagasabban, 8830 méteren fekvő meteorológiai állomásának karbantartását a Mount Everesten (Csomolungma).

Egy 13 fős kínai expedíció kedd hajnali 3 óra körül indult munkába a 8300 méter magasban lévő bázisáról, és 8 órás hegymászást követően jutott el az állomáshoz. A karbantartók ellenőrizték az acélköteles rögzítést, akkumulátorokat cseréltek, felszerelték az új szélsebesség- és irányérzékelőket − közölte az MTI.

A keddi akcióval mind a nyolc − 5200 és 8330 méter között elhelyezett − megfigyelőállomás karbantartását befejezték.    

Kínai kutatók 2022-ben alkották meg a világ legmagasabb pontjától alig néhány méterre felállított, mintegy 50 kilogrammot nyomó meteorológiai műszaki berendezést.
   

Az automatikus meteorológiai állomást napelemek és akkumulátorok kombinációjával működtetik, ezért több éven át szolgálatban maradhatnak. A Csomolungma rendkívüli magasságában azonban az időjárás gyorsan változik, erős a szél, alacsony a hőmérséklet, ami folyamatosan próbára teszi az állomást

− közölte Csao Hua-piao, a Kínai Tudományos Akadémia kutatója.   

Csao elmondta, hogy több automatizált meteorológiai állomásnál tapasztalták az érzékelők meghibásodását a rendkívüli időjárási körülmények miatt, ami zavart okoz az adatok továbbításában. A karbantartók most olyan műszaki eszközökkel is felszerelték az állomásokat, amelyek a csapadék pontosabb megfigyelését teszik lehetővé. Így a kutatók olyan adatokhoz juthatnak, amelyek segíthetik a történések alaposabb elemzését, például a gleccserek változásával és a hó felhalmozódásával összefüggésben.

Rovatok