Index Vakbarát Hírportál

Olyan változást vezet be a Google Chrome, aminek mindenki örülni fog

2023. június 10., szombat 06:18

Öt új biztonságnövelő funkcióval bővül a Google Chrome jelszókezelője, melyeknek köszönhetően a felhasználók könnyebben és biztonságosabban kezelhetik jelszavaikat.

A Chrome jelszókezelője a Google szolgáltatásainak integrált része, amely képes kezelni és automatikusan kitölteni a Chrome böngésző és más Google-szoftvertermékek hitelesítő adatait, szinkronizálva a bejelentkezési adatokat az ugyanazon Google-fiók által használt összes alkalmazásban – írja a Bleeping Computer.

A fiókhitelesítési adatok webböngészőben való tárolása ugyan kiszolgáltatottabbá tesz az adathalász programok ellen, de az új biztonsági gyakorlatokat követő felhasználók minimális kockázat mellett tudják használni a jelszókezelőt.

Az egyik új funkció, hogy a jelszókezelő asztali parancsikont kap, amellyel sokkal gyorsabban érhetjük el valamennyi mentett hitelesítő adatunkat, vagy módosíthatjuk többek között az automatikus kitöltési beállításokat. Mindezt eddig csak körülményesebben, a beállításokon keresztül tehettük meg.

Az is újdonság, hogy a biometrikus hitelesítés, mely eddig csak mobil platformokon volt elérhető, mostantól asztali számítógépen is igénybe vehető lesz.

Egy másik új funkció az egyéni jegyzetek hozzáadása a fiókunkhoz, melyben a bejelentkezéshez szükséges infókat –például jelszó-emlékeztetőket – írhatjuk fel és menthetjük el.

Jelszavainkat ráadásul ezután más jelszókezelő programokból –  Edge, Safari, 1Password, Bitwarden, Dashlane és LastPass –  is importálhatjuk CVS-fájl formájában. Végül a Password Checkup eszköz mostantól a Chrome mobilalkalmazásban is jelezni fogja, ha gyenge jelszót adtunk meg.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Lazy Felix néven olyan Google Chrome-bővítményt készítettek magyar fejlesztők, minek köszönhetően soha többé nem kell képeket letöltenie azért, hogy aztán csak továbbküldje azokat másoknak.

Rovatok