Index Vakbarát Hírportál

Külföldön nyit laboratóriumot a magyar cég, amely a Lyme-kór felismerését segíti

2023. június 21., szerda 05:57

A Lyme Diagnostics Kft. júniusban megnyitotta első, Magyarországon kívüli laboratóriumát Lengyelországban. Így Európában további 37 millió ember számára válik közvetlenül elérhetővé az itthon már évek óta rendelkezésre álló speciális diagnosztikai technológia, amely segít kimutatni a Lyme-kórt a betegek véréből.

Egy magyar innováció, a DualDur nevű teszt képest kimutatni közvetlenül a betegek véréből a Lyme borreliosist, vagyis a Lyme-kórt okozó baktériumok jelenlétét. A teszt kulcsa egy sejttechnológiai folyadék és előkészítési módszer, amelynek révén mikroszkóp alatt láthatóvá válik a kórokozó, akár még az immunválasz kialakulása előtt. A terméket a Lyme Diagnostics Kft. fejlesztette.

Korábban már  írunk arról , hogy a klinikai vizsgálat igazolta, hogy a teszt 60 százalékkal érzékenyebb az ezelőtt leggyakrabban alkalmazott, specialista szolgáltatótól beszerzett Lyme-teszteknél. A DualDur a betegek 96 százalékát tudja azonosítani (ez az úgynevezett pozitív prediktív érték), így nagy biztonsággal lehet használni szűrővizsgálatként a klinikákon, a jelenlegi eljárásokat kiegészítve.

Az EU területéről rendszeres a mintaküldés

A Figyelő beszámolója szerint a Lyme Diagnostics Kft. Lengyelországban is laboratóriumot nyitott, így Európában további 37 millió ember számára válik közvetlenül elérhetővé az itthon már évek óta rendelkezésre álló speciális diagnosztikai technológia.

A lengyel és magyar szakemberek becslése szerint legalább négyszer annyi diagnosztikai vizsgálatra lesz szükség az új lengyel laboratóriumban, mint amennyit Magyarországon végeznek.

Szerencsére a magyar laboratóriumunk kapacitása még jelentős mértékben növelhető, illetve a mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldásokkal még hatékonyabbá lehet tenni a felismerést, így a magyar minták mellett más országokból is tudunk fogadni DualDur-mintákat, amennyiben szükséges

– fogalmazott Bózsik András Pál, a Lyme Diagnostics ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy már több mint 20 országból érkezett hozzájuk minta, az EU területéről rendszeres a mintaküldés.

Rovatok