Index Vakbarát Hírportál

Légcsőátültetéssel kísérletezett az orvos, belehaltak a betegek

2023. június 21., szerda 20:02

Paolo Macchiarini, a stockholmi Karolinska Egyetem kórházának sebésze korábban azzal került a címlapokra, hogy a páciens őssejtjeinek felhasználásával sikerült mesterséges légcsövet létrehoznia. Kísérleti eljárással 2008–2011 között négy embernél transzplantálta, akik közül hárman belehaltak. A svéd bíróság 2,5 év börtönre ítélte az olasz származású sebészt.

A Karolinska Egyetemi Kórház egykori sebészét azzal vádolták, hogy 2011–2012-ben kísérleti eljárással műtötte meg a három pácienst, akik később mind meghaltak.

A solnai kerületi bíróság tavaly a háromból egy esetben ítélte úgy, hogy az orvos műtétjével „testi sértést” okozott páciensének, ezért felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki rá.

A fellebbviteli bíróság szerdai ítéletében azonban mindhárom esetben bűnösnek találta, és súlyos testi sértés miatt két év hat hónap börtönbüntetést szabott ki rá.

Korábban címlapokra került a módszerrel

Macchiarini, akit egykor a regeneratív gyógyítás kiemelkedő orvosaként tartottak számon, 2011-ben azzal került a címlapokra, hogy elvégezte a világ első őssejtes légcsőátültetését. 

Az első transzplantációt 2008-ban a Lancet című orvosi folyóiratban publikálták, és az eredményt a regeneratív gyógyászat áttöréseként ünnepelték. Az őssejtkutató az új légcsövet részben a páciens őssejtjeinek felhasználásával készítette. Az úttörő kutatás a szakértők szerint utat nyitott egy új korszak előtt, amelyben új szerveket lehet laboratóriumban létrehozni.

Egy független svédországi szakértői bizottság később számos problémát talált Macchiarini munkájában, de a Lancet elutasította a tanulmány visszavonását.

Az olasz orvost 2010-ben alkalmazta Svédország vezető kórháza, a stockholmi Karolinska Intézet és Kórház. Macchiarini 2011 és 2014 között további nyolc páciensen, három esetben a Karolinska kórházban végzett hasonló légcsőátültetést – írja az MTI.

Hárman belehaltak a kísérleti eljárásba

A páciensei közül egy élte túl a transzplantációt, miután eltávolíttatta az őssejtkutató által készített és 2014-ben Oroszországban beültetett mesterséges légcsövet.

Bírálói szerint Macchiarini megsértette az orvosi etikát, mert veszélyes, nem igazolt eljárást alkalmazott a betegeinél, meghamisította a szakmai önéletrajzát, és elferdítette a tudományos eredményeit.

A vádak nyomán Macchiarinit 2016 márciusában elbocsátották a Karolinska Intézetből, és eljárás indult ellene, a vizsgálatot azonban 2017-ben a svéd ügyészség vádemelés nélkül zárta le, mivel nem talált elég bizonyítékot ellene. 2018 végén azonban úgy döntöttek, hogy az orvos három páciensének halála ügyében újraindítják a korábban leállított vizsgálatot.

Rovatok