Index Vakbarát Hírportál

Bevásárlókocsival végeztek kardiológiai szűrést

2023. június 25., vasárnap 11:32

A pitvarfibrillációt vizsgálták, egyben cáfolták, hogy vannak elérhetetlen népcsoportok.

A bevásárlókocsiban répalevél van, és rozzant az egyik kereke, de a holmik furikázásánál sokkal többet is tehet az emberért, amint az az Egyesült Királyságban nemrég végzett kísérletből kiderült – írja a The Guardian.

A liverpooli John Moores Egyetem kutatói különleges, érzékelővel ellátott fogantyú segítségével mozgó EKG-készülékké alakították négy Sainsbury's áruház bevásárlókocsijait. 

Az akció célja a pitvarfibrilláció kiszűrése volt. A vásárlóknak annyit volt a teendőjük, hogy legalább egy percig a fogantyún tartsák a kezüket, hogy közben megvizsgálhassák a szívverésüket. A kocsin egy piros lámpa gyulladt ki, ha pitvarfibrilláció veszélyét mutatták ki, és zöld, ha a vásárló szíve egészségesnek bizonyult.

A kísérletkor három hónap alatt 2155 felnőttről készült EKG, közülük 220 adta meg az adatait, és járult hozzá a vizsgálathoz. 59-nél állapítottak meg pitvarfibrillációt – ebből 39 nem tudott a betegségről, és így értesült róla, hogy kardiológushoz kell fordulnia.

A tanulmányt készítő Ian Jones professzor, aki az Európai Kardiológiai Társaság kongresszusán mutatta be az eredményeket, elmondta, hogy szembe akart szállni azzal az elképzeléssel, hogy bizonyos közösségeket nehéz elérni.

A válaszom az, hogy nem nehéz elérni őket, csak mi vagyunk nehezen hozzáférhetők. Ezzel a megközelítéssel hozzáférhetők vagyunk, és nagyobb eséllyel tudjuk felismerni az egészségügyi problémákat

– mutatott rá Jones.

A bevásárlókocsis mérés természetesen nem volt hibátlan, az EKG-k 20 százaléka nem adott használható eredményt, vagy mert a páciens keze megmozdult, vagy más okból. A módszer 70–93 százalékban azonosította a pitvarfibrillációt, de az egészségeseket már nem szűrte ilyen jól: a pitvarfibrillációval diagnosztizáltak csak negyedénél igazolódott a betegség.

A kezdeményezés kapott is egy kis szakmai kritikát, amiért feleslegesen terhelte az egészségügyet, mások viszont kitűnő ötletnek vélték, és felhívták a figyelmet, hogy a szívverést figyelő viselhető eszközök nem mindenki számára elérhetőek, szemben egy bevásárlókocsi fogantyújával.

Rovatok