Index Vakbarát Hírportál

Több mint ezer módosítást végeztek a SpaceX rakétáján, hogy ne robbanjon fel

2023. június 28., szerda 06:08

Több mint ezer változtatást hajtottak végre a Starshipen a jármű április első tesztindítását követően, hogy ezúttal ne robbanjon fel – erről Elon Musk a Twitteren tájékoztatta a Bloomberg újságíróját.

A SpaceX vezérigazgatója szerint megváltoztatták a jármű pályára állításához vezető úton való működését, amelynek köszönhetően már sokkal nagyobb esély van a sikeres kilövésre.

Mint ismert, a NASA Artemis-holdprogramjában is fontos szerepet játszó SpaceX-rakéta az indítást követő negyedik percben a hajtóművek hibája miatt a jármű forogni kezdett, és az űrhajó nem tudott leválni a rakétafokozatról, ezért a földi irányítás felrobbantotta, nehogy lakott területre zuhanjon.

Elon Musk hozzátette, hogy a következő tesztindítás sikerét vagy a rakéta pályára jutásának valószínűségét 60 százalékra becsülték, attól függően, mennyire sikerül majd jól a leválasztás.

Mint mondta, az egyik legfontosabb változtatás a Starship indítás közbeni leválasztásában keresendő. A leválasztáshoz az úgynevezett „hot staging” eljárást alkalmazzák, amelyben a Starship futóművei csak akkor gyulladnak be, amikor a Super Heavy hordozórakéta még nem vált le. 

Megjegyezte, hogy ezt az eljárást az oroszok is használták űrprogramjaikban.

A vezérigazgató a Bloomberg újságírójának azt is elmondta, hogy a Starship projektbe való befektetés idén valószínűleg megközelíti a 3 milliárd dollárt.

Rovatok