Index Vakbarát Hírportál

Lecsapna a bolygóhűtő kalózokra az EU

2023. július 4., kedd 13:39

Az Európai Unió tárgyalásokat kezdeményez a klímaváltozás hatásait visszafordító, légköri bolygóformáló technológiák nemzetközi szabályozása érdekében.

Mint ismert, a légszennyezés miatt kialakuló üvegházhatás miatt folyamatosan melegszik a földi időjárás. Viszont a Pinatubo vulkán kitörése 1991-ben több ezer tonna kén-dioxidot juttatott a légkörbe, és ezzel pár évig átlagosan fél fokkal csökkentette a globális hőmérsékletet. Ez ihlette a Make Sunsets nevű céget, amely a vulkánok légkört hűtő hatását utánozva kén-dioxidot szeretne a magaslégkörbe juttatni, hogy a gáz a napfény egy részét visszaverve hűtse a klímát.

A probléma, hogy senki sem vizsgálta, milyen károkat okozhat egy ilyen akció például savas eső formájában. Ezért tiltotta meg Mexikó, hogy a Make Sunsets nevű amerikai cég ilyesmivel kísérletezzen a területén.

Az EU attól tart, ha nemzetközi szabályozás nélkül, állami vagy helyi hivatalok kezelik az ügyet, a cégek egyik helyről a másikra költözve egyfajta klímamódosító kalózkodásba kezdenek – ennek a forgatókönyvnek a kezdeteit látják kibontakozni. 

Ezeknek a technikáknak a veszélyei, következményei és mellékhatásai nem ismertek, mert a szükséges szabályok, eljárások és intézmények még nem léteznek. Ezek a technikák kockázatosak az emberekre és az ökoszisztémára, de közben felboríthatják az erőegyensúlyt az egyes országok között, ami etikai, jogi, fennhatósági és politikai kérdéseket vet fel

– áll az EU közleményében.

Az ENSZ 2010-es, biológiai sokszínűséggel kapcsolatos állásfoglalása betiltotta a nagyszabású bolygóformáló programokat. Több mint egy évtizeddel később ez már nem elegendő szabályozás, mert nem vonatkozik a diverzitást nem fenyegető vagy kisebb léptékű programokra.

A bolygóformálás nemzetközi szabályozása az Európai Unió most kiadott, klímaváltozással kapcsolatos 30 pontos cselekvési tervének része.

A klímaváltozás, ha úgy tetszik, egy nem szándékos bolygóformáló tevékenység következménye, amit rengeteg fosszilis energiahordozó elégetése okoz. Az a próbálkozás, hogy ezt aktívan visszafordítsák, nem kívánt következményekkel járhat. Például ismét roncsolhatja az Antarktisz feletti ózonréteget, amely több évtizedes – szintén bolygóformáló – szabályozási munka nyomán állt helyre.

A Make Sunsets kén-dioxidos kísérletezései egyelőre nem sokkal haladták meg egy falunapi lufiárus operatív léptékét, de kellőképpen felizgatták a világ bürokratáit. Miután Mexikóból kitiltották őket, Nevadában engedtek fel ballonokat. Közölték, hogy az FAA, vagyis a szövetségi repülésügyi hivatal engedélyezte ezt. A Verge megkeresésére azonban a hivatal közölte, hogy ballonok felengedésére nem szoktak engedélyt kiadni.

(The Verge)

Rovatok