Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt a világ átlaghőmérsékleti rekordja

2023. július 5., szerda 18:00

Július 3-án megdőlt a világ átlaghőmérsékletének rekordja. A tudósok szerint az extrém hőség okai a mértéktelen szén-dioxid-kibocsátás, valamint az El Niño időjárási jelenség. Az előrejelzések szerint a nyáron további melegrekordok születhetnek.

Az Egyesült Államok Nemzeti Környezeti Előrejelzési Központja közölte: a Föld átlaghőmérséklete július 3-án hétfőn elérte a 17,01 Celsius-fokot, amivel megdőlt a 2016 augusztusa óta fennálló 16,92 Celsius-fokos rekord. Ennek értelmében hétfő a világ legmelegebb napja, továbbá a múlt hónap a világ eddigi legmelegebb júniusa volt. 

A BBC kiemelte, a tudósok a 19. század óta mérik a Föld átlaghőmérsékletét, ezért a jelenlegi rekordot is innentől kezdve számítják.

A szakértők szerint a felmelegedés oka egyrészt a nagymértékű szén-dioxid-kibocsátás, másrészt pedig az El Niño néven ismert időjárási jelenség, amely a hőmérsékleti csúcsok mellett többek között áradásokkal, hőhullámokkal, olykor hurrikánokkal is jár. 

A tudósok hangsúlyozzák, az El Niño miatt további rekordokra számíthatunk az elkövetkező másfél évben.

Spanyolországban és Ázsia számos országában a tavaszi rekordmeleget tengeri hőhullámok kísérték, ráadásul olyan térségekben is, ahol korábban nem volt jellemző a kialakulásuk. Májusban az óceánok hőmérséklete is rekordmagasra emelkedett.

Június végén Kínában helyenként 35 fok feletti hőmérsékletet mértek, miközben az Egyesült Államok déli részén fullasztó hőségről számoltak be. Mint írtuk, Indiában mintegy száz emberrel végzett a tomboló forróság júniusban. 

Rovatok