Index Vakbarát Hírportál

Az idei volt a legmelegebb június

2023. július 6., csütörtök 14:49

73 éve mérik és azóta nem volt ilyen magas az átlaghőmérséklet. A hőségrekordok tovább dőlnek júliusban és várhatóan augusztusban is.

Az idei volt a legmelegebb június a világon azóta, hogy 1950-ben elkezdték feljegyezni az adatokat – jelentette csütörtökön az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus nyomán az MTI.

Idén a júniusi átlaghőmérséklet 16,51 Celsius fok volt, ami 0,53 Celsius fokkal magasabb az 1991 és 2020 közötti évek átlagánál. Az előző rekordot 2019 júniusában mérték, akkor 0,37 Celsius fokkal haladta meg a hőmérséklet az említett időszakra vonatkozó átlagot.

Északnyugat-Európában rekordhőmérsékleteket mértek, és Kanada, az Egyesült Államok, Mexikó, Ázsia, illetve Kelet-Ausztrália egyes részein is jóval melegebb volt a megszokottnál – jegyezte meg a Copernicus. Eközben Ausztrália, az Egyesült Államok és Oroszország nyugati részén az átlagosnál hűvösebb volt az időjárás.

A Copernicus kutatója, Julien Nicolas kiemelte, hogy bár az elmúlt tizenöt évben a júniusi átlaghőmérséklet mindig meghaladta az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát, de az idei évben mért adatok szokatlan anomáliára utalnak.

A Copernicus már június elején is rekordhőmérsékleteket mért világszerte. Szakértők a klímaváltozást, a tengerek felszínének felmelegedését és az El Nino éghajlati jelenséget tették felelőssé az egyre forróbb időjárásért. Az El Nino hatására a Csendes-óceánban már májusban rekordhőmérsékleteket mértek. Júniusban az Atlanti-óceán északi részét példátlan tengeri hőhullámok sújtották.

A július sem lesz hűvösebb

A tendencia júliusban is folytatódni látszik: július 3-án, majd  július 4-én is megdőlt a globális melegrekord. Július 4-én a globális átlaghőmérséklet elérte a 17,18 Celsius fokot, míg egy nappal korábban 17,01 Celsius fok volt az amerikai országos környezeti előrejelzési központ (National Centers for Environmental Prediction) által mért érték. Ez utóbbi is rekordot döntött, mivel meghaladta az addigi legforróbbként számon tartott, 2016 augusztusában mért 16,92 fokot.

Szakértők szerint a globális melegrekord a közeljövőben várhatóan újra meg újra megdől majd, mert a globális átlaghőmérséklet rendszerint július végéig, augusztus elejéig folyamatosan emelkedik.

Rovatok