Index Vakbarát Hírportál

Bezár a Gfycat

2023. július 6., csütörtök 08:32

A szebb napokat látott felhasználók által generált vicces animációkat megosztó szolgáltatás fenntartásával már nem törődött senki egy ideje, pár hónap múlva megszűnik.

Szeptember 1-jével leáll a Snapchat animált képeket megosztó szolgáltatása, a Gfycat. A csevegőszolgáltatást üzemeltető Snap szóvivője jelezte, hogy a felhasználók a jelzett időpontig tölthetik le vagy törölhetik gifjeiket – bár utóbbi nem feltétlenül szükséges, mivel a szolgáltatás bezárásával együtt minden tartalmat törölnek.

A platform egy ideje lejtőn volt, technikai problémái voltak, de fejlesztői már nem reagáltak a megkeresésekre, a titkosított SSL internetkapcsolat biztonsági tanúsítványai májusban lejártak. A Gfycat 2015-ben még a legnépszerűbb felhasználók által generált tartalmat kiszolgáló szolgáltatása volt, ekkortájt 10 millió dollárt is fektettek a cégbe, amely Redditen, Skype-on, Outlookban és Wordpressen integrálva szolgáltatott animált tartalmat.

Az animált gifek az internetes kommunikáció és általában a piac egy komoly részét képezik. A piaci versenyt felügyelő hatóságok nyomására ezért kellett a Metának eladnia a hasonló célt szolgáló Giphy platformot a Shutterstocknak. A brit felügyelet vizsgálata során a Giphy képviselői azzal érveltek, hogy a gif-kiszolgálás nem egy komoly piac, mert az animált gifek öregeknek valók és cikik. A Meta pár évvel korábban 315 millió dollárért happolta el a Giphyt a Snap elől, akik végül ezért szerezték meg a most bezárt Gfycatet.

(Ars Technica, Mashable, Vice)

Rovatok