Index Vakbarát Hírportál

Most már jobban teljesít a ChatGPT, mint az egyetemisták

2023. augusztus 1., kedd 09:39

Bizonyos jellegű feladatokban a mesterséges intelligencia már jobb, mint BA-képzésen részt vevő egyetemi hallgatók, de azért van, amivel még nehezen boldogul.

Egy most megjelent tanulmány tanúsága szerint a ChatGPT olyan szinten képes problémákat megoldani, amely megfelel vagy felülmúlja egy BA-képzésen részt vevő egyetemi hallgatóét − írta meg a The Guardian

A kutatók megállapították, hogy a chatbot alapjául szolgáló GPT–3 nagy nyelvi modell nagyjából olyan jól teljesített, mint az amerikai BA-s egyetemi hallgatók, amikor olyan feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek intelligenciateszteken vagy vizsgákon, például az amerikai egyetemi felvételi vizsgán, a SAT-on szerepelnek.

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i Kampuszának (UCLA) pszichológusai azt tesztelték, hogy a GPT–3 képes-e megjósolni a következő képet egy összetett alakzattömbben, miután a képeket olyan szöveges formátumba konvertálták, amelyet a modell fel tudott dolgozni, és arról is megbizonyosodtak, hogy a modell még soha nem találkozott a kérdésekkel.

Ugyanezeket a feladatokat 40 UCLA-s egyetemistának is feltették, és a kutatók megállapították, hogy a GPT–3 a feladatok 80 százalékát helyesen oldotta meg, ami jóval meghaladja az emberi résztvevők 60 százalék alatti átlageredményét.

A tanulmány megállapította, hogy a GPT–3 „meglepően erős” képességet mutat a minták felismerésére és az összefüggések kikövetkeztetésére, ami „a legtöbb környezetben megegyezik az emberi képességekkel, sőt, felülmúlja azokat”.

A tanulmány vezető szerzője, Taylor Webb azonban azt is elmondta, hogy a ChatGPT-t vezérlő modell nem érte még el az emberi szintű intelligencia színvonalát.

Van, amivel még gondjai vannak

A társas interakciókkal, a matematikai gondolkodással és a fizikai tér megértését igénylő problémák megoldásával gondjai voltak, például annak kitalálásával, hogy melyik eszköz a legjobb az édességek egyik tálból a másikba való átrakásához. Ennek ellenére a technológia ugrásszerű fejlődést ért el.

Ez határozottan nem teljesen általános emberi szintű intelligencia. De határozottan előrelépést tett egy bizonyos területen

− mondta Webb, a UCLA pszichológia posztdoktori kutatója.

A UCLA kutatói hozzátették, hogy a San Franciscó-i székhelyű OpenAI vállalat által kifejlesztett GPT–3 belső működéséhez való hozzáférés nélkül nem tudták meghatározni, hogyan működik a modell gondolkodási képessége, és hogy úgy gondolkodik-e, mint egy ember, vagy az intelligencia egy új formáját mutatja.

„Lehet, hogy a GPT–3 valamennyire úgy gondolkodik, mint egy ember” − mondta Keith Holyoak, a UCLA pszichológiaprofesszora − „Másrészt azonban az emberek nem úgy tanulnak, hogy az egész internetet lenyelték, tehát a betanítási módszer teljesen más. Szeretnénk tudni, hogy tényleg úgy csinálja-e, ahogy az emberek, vagy valami teljesen új dologról van szó − egy igazi mesterséges intelligenciáról −, ami önmagában is lenyűgöző lenne”.

Rovatok