Index Vakbarát Hírportál

Mindenki szép Barbie-vá válhat, de csúnyák lehetnek a következmények

2023. augusztus 2., szerda 17:24

Szinte az egész világ Barbie-lázban ég, mióta 2023. július 20-án debütált a mozikban sokak kedvenc gyerekkori játékáról szóló film. A Margot Robbie által alakított Barbie és a Ken bőrébe bújó Ryan Gosling sokak képzeletét megmozgatta. Sokan tapasztalhattuk is, hogy az utóbbi napokban egyre többen kíváncsiak arra, hogyan néznének ki a Mattel játékfigurájaként. Egy alkalmazás segít is ebben, de vajon biztonságos?

Többen tapasztalhatták már, hogy Facebook-hírfolyamuk hemzseg azoktól a bejegyzésektől, amelyben a felhasználók azt osztják meg ismerőseikkel, hogyan néznének ki Barbie vagy Ken babaként. Ezekkel az alkalmazásokkal az elkészített képeket azonnal tölthetjük is fel a közösségi oldalakra.

Van egy kis gond

Igen ám, de ezen oldalak háttere egyáltalán nem biztonságos, és észre sem vesszük, de a képeinken kívül az adatainkhoz is hozzáférést adhatunk általuk, így az adathalászok akár örömtáncot is járhatnak, ha Barbie-vá vagy Kenné változunk. A BeSocial hívta fel rá a figyelmet, hogy például a barbieselfie.ai szolgáltatás adatvédelmi szabályzatának elfogadásával a felhasználók hozzáférést biztosítanak az alkalmazásnak különböző adatokhoz. Olyanokhoz, mint

Ha minden áron Barbie-k akarunk lenni

A BaiRBIE.me alkalmazás sem felel meg az Európai Parlament és Tanács Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) követelményeinek, ugyanis egyáltalán nem világos, mi lesz az adatainkkal, arról nem is beszélve, hogy már az url-ben sem megfelelően használják a Barbie nevet. Ráadásul a láblécben is jelzik, hogy

Ezt az oldalt nem a Barbie, a Mattel vagy a velük kapcsolatban álló személyek hozták létre vagy hagyták jóvá.

Ugyan a BeSocial nem állítja, hogy ezek az adatok biztosan rossz kezekben kötnek majd ki, de hogy gyanúsak, abban talán mind egyetértünk a fenti sorokat olvasva. Már csak azért is, mert miért akar egy alapvetően selfie-app turkálni például a fizetési előzményeinkben?

Forgács Mariann közösségimédia-szakértő, a BeSocial alapítója azt tanácsolja, ha lehet, kerüljük ezek használatát, vagy kételkedjünk abban, hogy ártatlanul csak a mi szórakoztatásunkra hozták létre az alkalmazást. Ha pedig mindenáron Barbie-k vagy Kenek akarunk lenni, akkor arra használjunk egy olyan telefont, amit csak emiatt indítottunk el, aztán pedig töröljünk is mindent róla.

Rovatok