Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták a legújabb iPhone-okat és Apple Watchokat

Mindenki meglepetésére még csökkent is a készülékek ára.

2023.09.12. 20:52
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezzel véget ért az Apple hagyományos őszi bemutatója, idén pedig már nem is nagyon valószínű, hogy a cupertinói vállalat új termékeket mutatna be. A legfontosabb bejelentéseket jobb oldalon, egy külön hasábba összegezve találja.

    Köszönjük, hogy velünk tartott ez alatt a bő két óra alatt, nyugodalmas jó éjszakát kívánunk!

  • Az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max előrendelése szeptember 15-én indul, a legszerencsésebbek pedig már szeptember 22-én a kezükbe vehetik az új készülékeket. 

    Az Apple Watch Series 9-et és az Apple Watch Ultra 2-t már most előrendelheti, az iPhone-okhoz hasonlóan pedig ezek a készülékek is szeptember 22-től lesznek elérhetők.

  • Bejöttek az Index számításai, a kedvezőbb dollár–forint árfolyamnak köszönhetően mindegyik ma bejelentett iPhone olcsóbb lett az elődjénél.

    Az iPhone 15 és iPhone 15 Plus árazása a következőképp néz ki: 

    • iPhone 15 (128 GB) – 399 990 forint
    • iPhone 15 (256 GB) – 449 990 forint
    • iPhone 15 (512 GB) – 549 990 forint
    • iPhone 15 Plus (128 GB) – 449 990 forint
    • iPhone 15 Plus (256 GB) – 499 990 forint
    • iPhone 15 Plus (512 GB) – 599 990 forint

    Az iPhone 15 Prót és az iPhone 15 Pro Maxot így árazta be idehaza az Apple:

    • iPhone 15 Pro (128 GB) – 499 990 forint
    • iPhone 15 Pro (256 GB) – 549 990 forint
    • iPhone 15 Pro (512 GB) – 649 990 forint
    • iPhone 15 Pro (1 TB) – 749 990 forint
    • iPhone 15 Pro Max (256 GB) – 599 990 forint
    • iPhone 15 Pro Max (512 GB) – 699 990 forint
    • iPhone 15 Pro Max (1 TB) – 799 990 forint

    Az Apple Watchok ára is kedvezőbb lett, az új készülékeket ennyiért szerezheti be:

    • Apple Watch Series 9 (41 mm) – 189 990 forint
    • Apple Watch Series 9 (45 mm) – 204 990 forint
    • Apple Watch Ultra 2 – 379 990 forint

    Tehát az összes ma bejelentett Apple-termék kedvezőbb árat kapott a tavalyi modellekhez képest, amire korábban még soha nem volt példa.

  • Elöl az iPhone 15-öt, az iPhone 15 Plust, valamint az iPhone 15 Prót és az iPhone 15 Pro Maxot találjuk.

    Őket követi a tavaly bemutatott iPhone 14 és iPhone 14 Plus, valamint a tavalyelőtti iPhone 13 – idén már mini modell nélkül, így ezt a termékcsaládot teljesen kivégezte az Apple. 

    A sort végül a harmadik generációs iPhone SE zárja, mely az Apple jelenlegi legmegfizethetőbb telefonja.

  • A készülékek egy továbbfejlesztett, 48 megapixeles szenzort kaptak, amely már nem csak ProRAW formátumban képes ekkora felbontásban rögzíteni.

    Egy új bevonatnak köszönhetően a lencsék sokkal kevésbé tükröződnek, az iPhone 15-höz hasonlóan pedig a Pro-modellek esetében is sokat javult a portré- és éjszakai képek minősége. Az iPhone 15 Pro telefokamerája maradt 77 milliméteres, 

    az iPhone 15 Pro Max azonban egy minden eddiginél nagyobb, 120 milliméteres telefotó-kamerát kapott, amely már ötszörös optikai zoomolásra képes.

    Mindez azt is jelenti, hogy 2020 után idén újra eltérés lesz a Pro és a Pro Max mobilok kamerás képességei között. Az A17 pro chipnek köszönhetően az új Pro iPhone-ok már képesek lesznek 4K felbontás mellett akár 60 képkocka/másodperc sebességgel ProRES-videókat felvenni, ez azonban még nem minden. 

    Az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max képes lesz háromdimenziós videók rögzítésére is, melyeket majd az Apple Vision Prón keresztül lehet visszanézni. Az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max újításainak teljes listáját alább találja: 

  • Az iPhone 15-ök után a Pro modelleké lett a főszerep, melyek teljesen új dizájnt kaptak. Az élek finomabbak lettek, a nemesacél keretet titán váltotta, a kijelző körüli keret minden korábbinál vékonyabb lett – nem mellesleg pedig könnyebbek is lettek a mobilok.

    Az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max fekete, fehér, kék és természetes titán színekben lesz elérhető. 

    Az ikonikus némító gombot egy műveletgomb váltotta, melyet az Apple Watch Ultra műveletgombjához hasonlóan programozni lehet. Egy nyomásra megnyithatjuk a kamerát vagy bármilyen alkalmazást; hangfelvételt készíthetünk vagy shortcutokat is futtathatunk.

    A készülék belsejébe egy teljesen új és minden korábbinál erősebb, A17 Pro nevezetű chip kerül, amely a pletykáknak megfelelően már 3 nanométeres technológiát használ. Egy hatmagos processzort kapunk, melynek magonkénti teljesítménye az Apple szerint a leggyorsabb a mobiltelefonok piacán. 

    Az A17 pro Neural Engine-je ugyancsak hatalmasat fejlődött, az A16 Bionicben találhatóhoz képest kétszer gyorsabb. 

    Mindezek mellett az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max is megkapta az USB-C-csatlakozót.

    Az A17 Pro grafikus egysége ezúttal már hatmagos, teljesítménye pedig 20 százalékkal nagyobb az A16 Bionichoz hasonlítva. A chip már támogatja a hardveres sugárkövetést, a technológiát, mely néhány évvel ezelőtt szó szerint letarolta a videójátékos piacot. Az új chip a játékosoknak is kedvez, az iPhone 15 Pro az Apple elmondása szerint teljesen új szintre emeleti a mobiljátékok világát, merthogy

    a készülék már képes lesz olyan AAA-játékokat futtatni, mint például a Resident Evil 4 Remake és a hamarosan megjelenő Assassin's Creed Mirage. 

    Ilyenre korábban csak gaming PC-ken és konzolokon volt lehetőség.

  • Érkezik az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max.

  • Számos alkalommal írtunk már róla, hogy idén minden bizonnyal a belépőszintű iPhone-ok is megkapják a tavalyi Pro mobilok egyik legnagyobb újdonságát, a Dynamic Islandet – a pletykák pedig igazzá váltak.

    A dizájn némileg változott, az élek ugyanis finomabbak lettek, aminek köszönhetően az Apple szerint sokkal kényelmesebbé vált a készülékek fogása. A kijelző is javult, az már 2000 nites fehérfényerő kibocsátására képes. 

    Az iPhone 15 rózsaszín, sárga, zöld, kék és fekete színben lesz elérhető – a fehér tehát idén kimarad.

    A készülék továbbá megkapta az iPhone 14 Próban debütáló 48 megapixeles kamerát is, így a határ az alap és a Pro modellek között egyre vékonyabbá vált.

    Az Apple a portréképek készítésének mechanizmusát is átdolgozta, aminek köszönhetően még élethűbb bokeh-effektekkel láthatjuk el fotóinkat. A gépi tanulásnak köszönhetően a készülék ráadásul mostantól automatikusan felismeri, ha egy embert, kutyát vagy macskát fotózunk, és automatikusan felajánlja, hogy homályosítsuk el a hátteret. 

    Drasztikusan javult az éjszakai fotók minősége, emellett pedig az új készüléken már lehetőségünk lesz a fotózás után is megváltoztatni a fókuszt. 

    A készülék belsejében a tavaly az iPhone 14 Prókban bemutatott A16 Bionic chip ketyeg, így ilyen téren nem érdemes világot megváltó dolgokra számítani – az A15 Bionichoz képest azonban még így is jelentős az előrelépés. 

    Ahogy azt vártuk, az Apple száműzte a Lightning-csatlakozót, helyette USB-C került az iPhone 15 aljára,

    így most már ugyanazzal a kábellel tölthetjük a Maceket, az iPadeket és az iPhone-okat is. Sőt, ha az iPhone-hoz csatlakoztatunk egy USB-C-Lightning kábelt, akár az AirPodsunkat is tölthetjük vele. Az iPhone 15-tel kapcsolatos újdonságok teljes listáját alább találja: 

  • Elsőként az iPhone 15 és az iPhone 15 Plusé lesz a főszerep.

  • Apple Watch Ultra 2 néven bemutatkozott az Apple kalandvágyóknak tervezett órájának második generációja is. A Series 9-hez hasonlóan a dizájn maradt változatlan. 

    Természetesen ez az óra is megkapta a S9-es SiP-t és az U2-es chipet is, ezzel egyetemben az összes hozzájuk köthető újdonságot is. A kijelző még világosabb lett, az Ultra 2 már 3000 nites maximális fehérfényerő kibocsátására képes. 

    Az Apple Watch Ultra 2 újdonságainak teljes listáját alább találja:

  • A Series 9 az eddigi legzöldebb Apple termék, akkumulátora például 100 százalékban újrahasznosított kobaltot tartalmaz, de a szövetszíjakat is újratervezte az Apple – azok mostantól 82 százalékban újrahasznosított szövetből készülnek. 

    Csökkent az órák csomagolása is, aminek köszönhetően 25 százalékkal több készüléket tud a vállalat szállítani egyetlen járattal.

    Ezzel egyetemben a Series 9 az Apple első 100 százalékban karbonneutrális terméke lett.

    Annak érdekében, hogy csökkentsék a környezeti terhelést, az Apple száműzte a bőrből készült óraszíjakat és tokokat is, ezeket egy új, FineWoven nevezetű termékcsalád váltja, melyek szövetből készülnek. A Series 9-cel kapcsolatos újítások teljesen listáját alább találja: 

  • Igaznak bizonyultak a pletykák: a legújabb Apple Watch egyik legnagyobb újdonsága az S9-es chip lett, amely minden téren javít az elődökhöz képest.

    A grafikai teljesítmény 30 százalékkal nő, míg a Neural Engine-t érintő feladatok elvégzése ezen a modellen már kétszer gyorsabb lesz. Az új chipnek köszönhetően a Sirihez intézett kéréseket is maga az eszköz dolgozza fel, így sokkal gyorsabban kaphatunk válaszokat. 

    A dizájn egyébként maradt változatlan, külsőre megegyezik a Series 7 és Series 8-as órákkal, egy új, rózsaszín változat azonban bekerült a portfólióba.

    Mindezek mellett a Watch is megkapta azt az U2-es chipet, aminek köszönhetően a Lokátoron belül minden korábbinál könnyebben megtalálhatjuk az órát. Javult a kijelző is, az ugyanis akár már 2000 nites fehérfényerőt is képes kibocsátani, emellett azonban 1 nitesre is le tudja szabályozni magát, így éjszaka sokkal kevésbé lesz zavaró.

    Az S9-es SiP egy új mozdulatot is lehetővé tesz: a dupla koppintást. A mutató- és hüvelykujjunk összeérintésével kinyomhatjuk az ébresztőnket, vagy felvehetünk akár egy hívást is, ha a másik kezünk foglalt lenne.

  • Pillanatokon belül kiderül, min mesterkedett az elmúlt egy évben a cupertinói vállalat. 

  • Másra tehát nem is kell számítani.

    Ezek mellett azt is megtudtuk, hogy az Apple Vision Próval kapcsolatos fejlesztések remekül haladnak, továbbra is aktuális a jövő év elejére tervezett megjelenés.

  • Az adást egy, az élet apró örömeivel foglalkozó videó nyitotta, amelynek középpontjában nem meglepő módon az Apple termékei és szolgáltatásai álltak.

    A vállalat ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az Apple Watch bizony életeket menthet, ahogy a tavaly bemutatott, az iPhone 14-ekben debütáló műholdas vészhelyzetfunkció is.

  • Ahogy azt már említettük, a hamarosan kezdődő esemény középpontjában az iPhone-ok fognak állni, melyekből egyenesen négy újat is leleplez majd az Apple. Érkezik az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max is, mellettük azonban egyéb készülékek is figyelmet kapnak majd.

    Szinte biztos, hogy bemutatkozik az Apple Watchok következő generációja is, ezen készülékek tekintetében a Series 9-re és a második generációs Ultrára számítunk. 

    Mellettük egy új AirPods Pro is debütálhat, a fülhallgató azonban semmit nem fog fejlődni, az egyetlen különbség az lesz, hogy a tokja már nem Lightning, hanem USB-C csatlakozóval lesz szerelve. Néhány nappal ezelőtt egyébként részletesen is beszámoltunk arról, mivel készülhet az Apple – az erről szóló cikkünket ide kattintva érheti el.

    Már csak 5 perc, és kezdődik a show!

  • Ahogy az lenni szokott, az esemény előtti órákban az Apple már teljesen lekapcsolta az online webáruházát, a fejlesztőik ugyanis épp most „töltik fel” azt a legújabb készülékekkel.

    Ehhez kapcsolódóan van egy profi tippünk is: legyen kedves magához, és most már semmiképp se vegyen iPhone 14-et, percekre vagyunk ugyanis a következő generáció megjelenésétől.

  • Ahogy arról már tavaly is elmélkedtünk, sokak számára a szeptember egyet jelent az ősz beköszöntével, a techvilágban azonban mindenki tudja, hogy ez a hónap bizony szinte kizárólag az Apple-ről szól. 

    Az amerikai vállalat az elmúlt tíz évben – 2020 kivételével – rendre ebben a hónapban leplezte le a legújabb iPhone-okat, ez pedig ma sem lesz másképp. Mint azt mostanra megszokhattuk, az esemény egy előre felvett videó lesz, melyet a vállalat élőben közvetít majd a hivatalos YouTube-csatornáján keresztül,

    ha azonban nincs ideje követni a bejelentést, akkor se csüggedjen, percről percre közvetítésünkben minden fontos újításról beszámolunk, a lehető legtömörebben.

    Az adás magyarországi idő szerint 19.00-kor veszi kezdetét, így már csak néhány perc választ el minket attól, hogy június után végre ismét halljuk, amint Tim Cook azt mondja: „Good morning!”.

Rovatok