Index Vakbarát Hírportál

Nem igaz, amit eddig a Spotifyról hittünk

2023. szeptember 12., kedd 14:21

Egy elemzés szerint a Spotify jogdíjstruktúráját manipulálhatják a művészek vagy a rendszeres felhasználók. A svéd zenei óriás vezérigazgatója azonban gyorsan cáfolta az állítást.

Az állítás, miszerint ha a saját dalodat hallgatod 30 másodpercig megállás nélkül, akkor havonta 1200 dollárt (431 ezer forint) kereshetsz, nem igaz. A zenei streamingszolgáltató vezérigazgatója cáfolta meg a hírt – írja a Sky News.

Egy amerikai bank elemzői kiszámolták, ha valaki feltöltené a saját 30 másodperces zeneszámát a Spotifyra, majd úgy programozná be a telefonját, hogy azt napi 24 órában ismétlődően hallgassa, akkor 1200 dollárnyi jogdíjat kapna.

Spotify főnöke, Daniel Ek azonban azt mondta, hogy ez nem igaz.

Az X-en (korábbi nevén Twitteren) közzétett, Julian Klymochko, az Accelerate Financial Technologies vezérigazgatójának állítását idéző bejegyzésre reagálva a Spotify vezetője a következőket írta:

„Ha ez igaz lenne, a saját lejátszási listám csak Daniel 30 másodperces Jamje lenne ismétlésben!”

A bejegyzés után komolyra fordította a szót és elmagyarázta, miképpen is épül fel a Spotify jogrendszere. Elmondta, az előadók nem a lejátszások vagy a streamingszámok alapján kapják fizetésüket. 

A művészek által kapott jogdíjfizetések a zenéjük streamelésének módja, illetve a kiadókkal vagy forgalmazókkal kötött megállapodások függvényében változhatnak

– fogalmazott.

Hozzátette, a jogdíjkifizetések egyszer történnek egy hónapban, és összegük a lemezkiadójukkal vagy forgalmazójukkal kötött megállapodástól függ.

Rovatok