Index Vakbarát Hírportál

Nincs megállás, a Hell után a Coca-Cola is lépett

2023. szeptember 15., péntek 11:01

Jönnek a mesterséges intelligencia által alkotott üdítők, a Hell után most a Coca-Cola is bevetette az AI-t. Akárcsak a magyar cég, az amerikai óriásvállalat is új ízt és új csomagolást rendelt a mesterséges intelligenciától.

Limitált szériás, cukormentes üdítőt alkotott meg a Coca-Cola a mesterséges intelligencia segítségével. A Y3000 névre keresztelt ital elkészítésével a cégnek az volt a célja, hogy bemutassa, milyenek lesznek a jövő üdítőitalai.

Reméljük, hogy a Coca-Cola 3000-ben is ugyanolyan frissítő lesz, mint most, ezért megvizsgáltuk, milyen lehet akkor a kólák íze, és milyen élményeket adhat az ital a jövőből

– mondta Oana Vlad, a Coca-Cola Company globális stratégiai igazgatója.

A mesterséges intelligencia nemcsak az íz, hanem a doboz kialakításában is részt vett. A csomagoláson megjelenik az ibolya-, a magenta, a cián és az ezüstszín, futurisztikus külsőt kölcsönözve a doboznak.

Az üdítősdobozra egy QR-kód is került, amely a Creations Hub nevű oldalra visz, ahol a saját fotói felhasználásával bárki megnézheti, milyen lehet a mesterséges intelligencia által elképzelt jövő.

Mint megírtuk, az italgyártók közül elsőként a Hell vetette be a mesterséges intelligenciát. A magyar cég tuttifrutti & berry-blast ízű, HELL A.I. nevű termékének minden elemét, összetevőit, dizájnját és marketingeszközeit is az AI tervezte. Ilyen komplex folyamatot az italszegmensben még korábban senki sem indított el tisztán a mesterséges intelligenciára alapozva.

A mesterséges intelligencia három ízvariációt alkotott, és egy New York-i vállalat technológiája segítségével digitalizálta, azaz meg is kóstolta mindhárom italát, majd prediktív intelligenciával, rengeteg adat és statisztika elemzése után választotta ki, melyik íz a befutó, amely a végtelenszer újrahasznosítható aludobozokba kerül.

A receptúra szigorúan titkos, levédésére is az AI adott javaslatot. A receptet egy magas szintű biztonsági elemekkel ellátott számítógépen tárolják a Hell Energy szikszói gyárában, és a gépnek otthont adó helyiség kialakítását is a mesterséges intelligencia tervezte. A recept egyetlen másolata egy svájci trezorban található, a termék pedig hatvan országban került a polcokra.

(Borítókép: Hell Energy)

Rovatok