Index Vakbarát Hírportál

Veszélyesebb, mint hittük, és szinte minden európai szervezetében ott van

2023. szeptember 15., péntek 09:43

Az európaiak olyan mértékű biszfenol A- (vagyis BPA) szintnek vannak kitéve, amely meghaladja az elfogadható egészségügyi biztonsági szintet – közölte csütörtökön az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

Az emberi szervezetre rendkívül káros hatású BPA szintetikus vegyi anyag Európa-szerte megtalálható műanyagokban, fém ételtárolókban és ivóvízcsövekben.

A EEA legutóbbi jelentése szerint a 11 európai országot vizsgáló felmérésben résztvevők 92 százalékának BPA volt a vizeletében.

A BPA sokkal szélesebb körű kockázatot jelent egészségünkre, mint azt korábban gondoltuk

– mondta Leena Yla-Mononen, az EEA ügyvezető igazgatója.

„Komolyan kell vennünk ennek a kutatásnak az eredményeit, és uniós szinten több intézkedést kell tennünk az európaiak egészségére kockázatot jelentő vegyi anyagoknak való kitettség korlátozása érdekében” – tette hozzá.

Az immunrendszer károsítása mellett a BPA csökkentheti a termékenységet, allergiás reakciókat válthat ki és hormonzavart is okozhat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelenlegi ajánlása szerint napi 0,2 nanogramm/testtömeg-kilogramm mennyiségű BPA kerülhet a szervezetünkbe anélkül, hogy kárt okozna abban – írja az Euronews.

Rovatok