Index Vakbarát Hírportál

Ez derült ki a NASA legújabb ufójelentéséből

2023. szeptember 16., szombat 11:52

Csütörtökön újabb hivatalos jelentést adott ki az azonosítatlan légi jelenségekről (UAP) az amerikai űrhivatal. Mint ismert, az amerikai állam berkein belül évek óta folyik az ufókérdés feldolgozása. Az azonosítatlan repülő tárgyakhoz, vagy a magyar nyelvben is megragadt bohókás nevén, ufókhoz köthető sztereotípiák és bélyegek felszámolása érdekében nevet is cseréltek: ezek immár nem ufók, hanem UAP-k, vagyis azonosítatlan rendellenes jelenségek.

Hogy a konspiratív népi tudományos-fantasztikus elképzeléseket felülíró hivatalos jelentések hulláma mögött mennyiben húzódnak politikai megfontolások, és mennyiben ténylegesen megfigyelt anomáliák, esetleg mindkettő, azt mindenki döntse el maga. A korábban meghúzott határokat mindenesetre átlépik, és olyan dolgokat vizsgálnak, amelyek viselkedése nem összeegyeztethető a meteorológiai ballonokkal és szülinapi lufikkal, vagy akár a jelenleg ismert fizikai és technikai lehetőségekkel.

A NASA jelentése ezzel együtt is csalódás azoknak az érdeklődőknek, akik újabb megdöbbentő jelenségekre számítottak, és inkább az izgalmat lohasztó módon különböző hivatalok és ügymenetek átszervezéséről, nyílt kutatási adatbázisokról és együttműködésekről szól.

A jelentés felütésében visszhangozza az amerikai kormány felől érkező igényeket: az UAP-kérdés bizonyítékalapú, szigorú tudományos vizsgálatot igényel, továbbá egy világos rendszert, amiben ezeket jelenteni és vizsgálni lehet, amivel visszaszorulhat a korábbi bélyeg, ami kétségbe vonja az idegen űrhajókat látók beszámíthatóságát.

A jelentést készítő csapat 16 szakemberből állt, akik különböző szakterületeket képviseltek a természettudományoktól a műszaki tudományokig, az informatikától a repülésbiztonságig.

Nincs semmink

A tudósok kiemelték, hogy az UAP-kérdés fő problémája, hogy nincs elég és megbízható adatuk. Az amerikai űrhivatal eszközei (szemben mondjuk a haditengerészet eszközeinek érzékelőivel) nem alkalmasak közvetlen felszíni UAP-észlelések felfedezésére. Ugyanakkor a Földet figyelő műholdak alkalmasak lehetnek egyes esetek körülményeinek és környezetének vizsgálatára, és ugyanerre szerintük a felszínt fotózó kereskedelmi műholdak is alkalmasak.

A jelentés szerint ezért az UAP-k megfigyelésére külön szenzorrendszer épülhetne, amelyen mesterséges intelligencia látná el a folyamatos ügyeletet. Egy másik lehetőség az érzékelők halmazát mobiltelefon formájában magánál hordó széles néptömegek mozgósítása, és a tőlük érkező anyagok megfelelő publikus felületen keresztül történő gyűjtése.

Az adatgyűjtéssel kapcsolatos teendőnek tekintik a technikai jelek figyelését a Naprendszerben optikai és rádiócsillagászati módszerekkel. Ugyanezen gondolatmenet mentén, de az UAP-jelenséghez köthető adatokat tartalmazhat például a Föld közelében haladó aszteroidákat figyelő program.

Fontos továbbá a metaadatok megfelelő kezelése: ezek az információk magukról az adatokról és azok keletkezéséről szólnak, arról, hogy milyen szenzorok észlelték. Utóbb ugyanis kiderülhet, hogy egy adott érzékelő típushibájából vagy hibás használatából fakadt egy sor téves észlelés.

Robotok, Antarktisz és muzeális fotók

A jövőben bevethető technikai vívmányok között említik a mesterséges intelligenciát. Ezek ugyanis az amerikai hadsereg Reaper drónjai által észlelt, ezüstszínű gömbök képein betanítva sokkal hatékonyabbak lehetnek az anomáliák és körülményeik folyamatos szűrésében. Mint írják, a jelenség kutatását koordináló kormányközi hivatal, az AARO már elkezdte a betanításhoz szükséges adathalmaz összeállítását az ismert téves észlelések, kutatóballonok és napfénycsillogás okozta jelenségek összegyűjtésével. Később azt írják, hogy egy adott esethez tartozó különböző rendszerek megfigyeléseinek összeszedése jelenleg csak manuálisan lehetséges, és rendkívül komplikált. 

A NASA szerint végső soron az így összeálló információk a különböző hivatalok ugyanabban, ugyanott működő eszközeiről származó adatok, és ezek metaadatainak összevetése lehet az út a valóban egzotikus UAP-k megtalálásához. Erről mondta a jelentést bemutató élő sajtótájékoztatón a csapat vezetője, David Spergel igazgató, hogy 

ha tűt keresünk a szénakazalban, de nem tudjuk, mi az a tű, akkor nagyon sokat kell tudnunk arról, hogy mi az a széna.

Az UAP-adatgyűjtés egyik fontos területnek nevezi a NASA a repülésbiztonsági bejelentő rendszerüket, amit a Szövetségi Repülési Hatóság számára és finanszírozásával üzemeltetnek. Ebben a rendszerben évi százezer bejelentést kapnak különböző nem-UAP- és UAP-esetekről, az ebből keletkező adatbázis szintén használható. 

A jelentés záró része azt tárgyalja, hogy a NASA mindig is az ismeretlent kutatta. Az ismeretlen rendellenes jelenségek földönkívüli eredetével kapcsolatban semmilyen döntő bizonyítékunk sincs, de az anomáliák kutatása vezethet fontos eredményekhez. A NASA egyszerre kutat intelligens élet után távoli csillagok körül, kutatja az asztrobiológiát, közreműködik az emberi tevékenység földi körülményekre gyakorolt hatásának mérésében, és működteti az aszteroidákat figyelő bolygóvédelmi rendszert.

Megemlítik, hogy az amerikai hírszerzési főigazgatóság, az ODNI 2021 tavaszától 2022 közepéig annyi jelentést kapott pilótáktól, mint az előző 17 évben összesen. Kijelentik, hogy készek részt venni a különös észlelésekkel kapcsolatos stigmák lebontásában. Felvetik továbbá, hogy az Antarktisz kiváló hely lenne az UAP-k zavaró tényezőktől mentes kutatására, de az emberi tevékenység által szintén érintetlen területnek tekinthetők a Szputnyik fellövése előtti időkből származó csillagászati képlemezek, ahol feltűnhetnek relativisztikus sebességgel mozgó tárgyak.

A jelentés azzal zárul, hogy ha a szóban forgó jelenségek valóban földönkívüli eredetűek, akkor valahonnan ide kellett érkezniük, ezért olyan nyomokat hagyhattak, amelyek a Naprendszer kutatása során idegen civilizációkat kutató programban, vagy egyszerű csillagászati adatokban felfedezhetők.

(NASA)

Rovatok