Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb a botrány a Google körül

2023. szeptember 20., szerda 06:57

Egyre problémásabb terméknek ígérkezik a 2022-ben bemutatott Pixel Watch, a Google első saját fejlesztésű okosóráját ugyanis nem tudja a vállalat megjavítani, így ha például a megreped vagy betörik a kijelző, a felhasználó kénytelen egy teljesen újat vásárolni, ami, valljuk be, nem éppen a legfelhasználóbarátabb hozzáállás a Google részéről.

Hamarosan egy éve már, hogy a Google piacra dobta a Pixel Watchokat, az okosórapiac egyik legérdekesebb termékét, androidos szegmensben ugyanis ez az a készülék, amely az Apple Watchok igazi kihívója lehet – hiszen az Apple-höz hasonlóan ezen készülék esetében is ugyanazon cég fejleszti a szoftvert és tervezi a hardvert, így a kettő közötti együttműködés kiemelkedő lehet.

Az óraeladások tekintetében nem teljesített túl jól, ami első körben annak volt köszönhető, hogy csak limitált számú országban tette azt elérhetővé a Google – azok azonban, akik ennek ellenére is hozzájutottak egy példányhoz, még finoman fogalmazva sem elégedettek,

az órát ugyanis egyáltalán nem lehet javítani.

Mindez felettébb meglepő, főleg annak tudatában, hogy a Google meglehetősen nagy dobra veri az iFixittel való partnerségét és a cserealkatrészekhez való könnyed hozzáférést – csak éppen nem az okosórák tekintetében. A minibotrány azután robbant ki, hogy a Reddithez hasonló fórumokon egyre többen kezdtek betört kijelzőjű órákról posztolni, és segítséget kérni azzal kapcsolatban, hogy azt hogyan lehetne javítani/cserélni, amire a Google válasza az volt, hogy sehogy.

Tervezési „baki”

A vállalat egyik szóvivője az üggyel kapcsolatban elsőként a The Verge-nek nyilatkozott, a techportálnak a következőket mondta:

Jelenleg nincs olyan javítási programunk, amely kiterjedne a Pixel Watchokra. Ha az órája megsérült, vagy meghibásodott, lépjen kapcsolatba a Google Pixel Watch ügyfélszolgálati csapatával, akik segítenek ellenőrizni, hogy az órát esetlegesen lehet-e cserélni.

Ebből az következik, hogy a Google még csak cserealkatrészeket sem gyárt, így a harmadik feles javító cégek sem tudnak mit kezdeni az órával. A Pixel Watchok legnagyobb problémája egyébként az, hogy a kijelző túl könnyen megreped vagy betörik, az ugyanis kvázi, mint egy félgömb, úgy simul rá az óra alumíniumkeretére – ezzel egy kifejezetten szép, ám sérülékeny külsőt teremtve.

Egyébként nem a Google az egyetlen cég, amely nem tudja javítani bizonyos termékeit – az Apple például az AirPodsokat kénytelen folyamatosan cserélni, a készülékek ugyanis olyan aprók és annyi technológiával vannak megtöltve, hogy összeszerelés után azokat szinte lehetetlen úgy szétszedni, hogy utána hibátlanul üzemeljenek tovább, így a cég egyetlen lehetősége a cserekészülékek biztosítása marad.

Hamarosan jön a második generáció

Ahogy arról az Index is beszámolt, október 4-én tervezi megtartani idei eddigi legnagyobb eseményét a keresőóriás, melynek középpontjában előreláthatólag a Pixel 8-as telefonok fognak állni – amelyekről szinte minden kiszivárgott az elmúlt napokban. A Pixel 8 és a Pixel 8 Pro alapjaiban véve ugyanazt a dizájnvonalat fogja tovább vinni, amelyet a Pixel 6-tal indított el a Google.

A kikerült háromdimenziós modellek és a Google saját maga által feltöltött kedvcsináló videói alapján azonban több finomhangolást és egy felettébb különleges, új szenzort is találhatunk az egyik készülék hátlapján. Ezek mellett a jelek szerint a Google Pixel Watch 2-t is bemutathatja a vállalat, amiről már sokkal kevesebbet – sőt, semmit sem – tudni, kiindulva azonban abból, hogy a Google nem nagyon szeret radikális változtatásokat eszközölni, inkább belső, mintsem külső fejlesztésekre számíthatunk. Egy biztos, október 4-én minden kiderül.

Rovatok