Index Vakbarát Hírportál

Félmillió éves faépítményt fedeztek fel a kutatók

2023. szeptember 22., péntek 13:46

Korábban nem foglalkoztak a markolók által kiemelt famaradványokkal, de kiderült, hogy faragással egymáshoz illesztett gerendákat rejt a föld.

Faragott és egymáshoz kapcsolt fagerendákat találtak a zambiai Kalambo folyó fenekén a Liverpooli Egyetem kutatói. A Nature magazinban megjelent beszámoló szerint a környező talajon végzett kormeghatározás alapján a leletek kora 476 ezer évre tehető.

A felfedezés azért szenzációs, mert jelen ismereteink szerint a modern ember mintegy 200-300 ezer évvel ezelőtt jelent meg a bolygón – a faépítményt tehát még az ember elődei készítették.

A Tanganyika-tó közelében található Kalambo-vízesésnél az 50-es évek óta végeznek ásatásokat, megőrzött pollenszemcséket és kőeszközöket találtak itt. A markolók által kiemelt elszenesedett faanyaggal eddig nem törődtek, csak most derült ki, hogy a mederben rejtőző fastruktúrák a maguk nemében példátlanok. 

Larry Barham régészprofesszor és kollégái a víz által megőrzött lelőhelyen három rétegben találtak tárgyakat: egy kivágott rönköt és faragott gerendát 324 ezer évvel ezelőttről, egy 390 ezer éves ásóbotot, illetve egy ékből és egymáshoz kapcsolódó gerendákból álló leletegyüttest 476 ezer évvel ezelőttről.

Mivel maga a faanyag túl régi volt a közvetlen kormeghatározáshoz, azt elemezték, hogy a fa repedéseibe került talaj ásványait mikor érte utoljára napfény.

Az emberelődökhöz köthető leletek ebből a korból főleg kőeszközök, mivel ezeket nem pusztítja el az idő – a falelet így már anyaga miatt is kivételes. A vadászathoz köthető legkorábbi eszközök 400 ezer évesek, az eddig ismert legkorábbi építményeket Neander-völgyi emberek építették csontokból 175 ezer évvel ezelőtt.

Mivel a fa könnyen elérhető, és nagy mennyiségben rendelkezésre állt, az emberelődökről korábban is feltételezték, hogy előszeretettel használtak faeszközöket. Azt azonban nem gondoltuk, hogy ilyen átgondoltságot és technikai felkészülést igénylő szerkezeteket építettek volna.

(University of Liverpool)

Rovatok