Index Vakbarát Hírportál

Áttörést jelent a vírusok ellen védő új szűrőanyag

2023. szeptember 28., csütörtök 14:22

A bioaeroszolként terjedő kórokozókat semlegesíti a különleges, ragadós anyag.

A Liverpooli Egyetem munkatársai olyan új anyagot fejlesztettek ki, amivel drámaian növelhető az egészségügyi védőmaszkok hatásfoka. A Nature Communicationsben ismertetett új anyag 93 százalékkal hatékonyabban fogja meg a fehérjéket, közöttük a koronavírust borító fehérjét, anélkül hogy a korábbi maszkokhoz képest nehezebbé tenné a légzést.

A fejlesztés onnan származik, hogy a kromatográfia szakértője Peter Myers professzor és Dr. Simon Maher tömegspektroszkópiai szakértő a különböző mérések végzése közben olyan anyagokat használtak, amelyek célja, hogy speciális felületükkel elfogják a fehérje bevonattal rendelkező vírusokat. A kutatókban felmerült, hogy egy ilyen felület hasznos lenne a védőmaszkok hatásosságának növelésére.

Az egyetem műszaki karán tovább fejlesztették a laborban használt szilícium-dioxid részecskékből álló anyagot, amit a vírusok elfogására használtak és növelték a poroszitását és belső térfogatát. Az így létrejött anyag kis mérete ellenére hatalmas, grammonként 300 négyzeteres felülettel rendelkezik. 

Az új anyagot sikeresen applikálták arcmaszkra, de ugyanígy alkalmazható légszűrőkben is autókban vagy repülőkön.

Myers professzor szerint bár a koronavírus már nem jelent globális veszélyt, a különleges ragadós felület továbbra is hasznos lehet más bioaeroszolos fenyegetések leküzdésében, mint amit a Covid-19 új variánsai, a Nipah vírus, vagy az influenza jelent. 

(SciTechDaily)

Rovatok