Index Vakbarát Hírportál

Éljen a retro: 40 éves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29., péntek 16:00

Újjáéledt az egyik legritkább és legkultikusabb magyar otthoni számítógép, az Aircomp-16 és október 15-ig egy nyílt játékpályázat keretében bárki beküldheti új játékprogramjait a muzeális típusra, ezzel gaming platformmá avatva a magyar informatikatörténet egyik legkülönlegesebb számítógépét.

Lukács József és Lukács Endre a tinédzser testvérpár 1982-re készült el a Homelab-2 nevű számítógépükkel, amit bárki számára elérhető árú, könnyen kezelhető házi komputernek szántak, ezzel új számítógépes kategóriát kreáltak itthon. Nem véletlenül nevezték el őket „magyar Steve Jobsnak és Steve Wozniaknak” is az Apple alapítóiról.

Magyar buhera

A fiatalokat a brit Sinclair cég számítógépeinek híre inspirálta, de a mikroszámítógépüket teljesen saját ötletek alapján tervezték.

A Homelab-2 számítógépet magánemberek, „csináld magad” módra építették a Neumann Társaság Simonyi Endre által alapított szakosztályában, a HCC számítógépépítő klubban: ki miből tudta – volt, aki szaloncukros dobozba vagy aktatáskába építette be a saját maga által forrasztgatott számítógépét.

A legismertebb otthoni építésű változatot Kanics Miklós alkotta meg FUSHIBA néven, viccesen utalva a korszakra jellemző össznépi fusizásra.

A mindössze 16 Kilobájt RAM memóriával, de feltűnően jó grafikával (320x200 képpont felbontás) és innovatív BASIC nyelvjárással rendelkező Homelab-2 számítógépből 1983-84 körül egy mezőgazdasági profilú szövetkezet, a BOSCOOP is legyártott százas nagyságrendben néhány kis szériát AIRCOMP-16 néven, főleg a korszak TSz-eit ellátva számítógéppel és takarmányoptimalizáló programmal.

A kultikus Aircomp-16 / Homelab-2 számítógépekből alig néhány eredeti példány maradt fent. A legritkábbnak a BOSCOOP cég által gyártott Aircomp számítógépek első szériája számít, melynek egy fehér példányát a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítása őrzi Szegeden.

A Neumann Társaság munkatársát, Képes Gábort, a Neumann Társaság informatikatörténészét nagyon zavarta, hogy az ismert számítógéphez alig maradtak fent eredeti szoftverek – a gép mintakazettáján lévő demonstrációs programokat jelenleg is keresik - és az ő ötlete volt az is, hogy pályázatot ír ki új játékok megalkotására. Mint mondta:

Nagy Attila barátom elkészítette az Aircomp-16 működő replikáját, amit a jövő évben kiállításon is szeretnék bemutatni. Olyan játékprogramokat várunk, amiket egy eredeti vagy replika számítógépen is be tudunk tölteni, .wav kiterjesztésű hangfájlként.

De emulátorok is léteznek már, melyek a játékok fejlesztéséhez és kipróbálásához is használhatók.

A Homelab-2 / Aircomp-16 játékpályázatra már ismert programok, így a Tetris, a Sokoban, a 2048, a kígyós játékok verziói is megjelentek, de még bárki megcsillogtathatja programozói tudását.

A programokat a nyilvános Homelab Facebook-csoportba várják október 15-ig. A csoporttagok által legjobbnak ítélt játék szerzőjének az Idézhető Neumann János című új, exkluzív album egy példányát ajánlotta fel a Neumann Társaság – továbbá az ipon.hu, a pleasurebytes.games és a pexy.io is felajánlott nyereményeket.

Az eredeti Aircomp-számítógépeket akár a Kutatók Éjszakáján is meg lehet tekinteni Szegeden még holnap, a rendezvény utolsó napján. 

(Borítókép: Egy Apple Macintosh Plus számítógépen a híres Pac-Man játék egy változata fut Varsóban a Retroapple 0.2 találkozón 2018. január 28-án. Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok