Index Vakbarát Hírportál

Életbe lépett egy változás a Messengernél, sokan nem örültek neki

2023. október 2., hétfő 11:30

Életbe lépett a Messengernél az a változás, amelyet még augusztus elején jelentettek be, és az SMS-üzenetek fogadását érinti. Egyes felhasználók panaszkodtak, értetlenségüket fejezték ki a lépés miatt, mások pedig egy hibára is panaszkodtak az átállás miatt.

Mint megírtuk, a Facebook még két hónapja jelentette be, hogy szeptember végétől megszűnik az SMS-üzenetek küldésének és fogadásának lehetősége a Messenger alkalmazásban.

Ha a Messengert használod alapértelmezett SMS-alkalmazásként az androidos eszközödön, fontos tudnod, hogy az alkalmazás 2023. szeptember 28. utáni frissítését követően nem tudsz a Messenger használatával SMS-üzeneteket küldeni vagy fogadni mobilhálózaton keresztül

– írták a Facebook felületén megjelent közleményben.

Arra is figyelmeztettek: azoknak a felhasználóknak az üzenetei, akik a frissítés után nem választanak új alapértelmezett üzenetküldő alkalmazást maguknak, a telefon alapértelmezett üzenetküldő alkalmazásába (például az Android Messages alkalmazásba) kerülnek át. Vagyis akiknek a Messenger volt eddig az alapértelmezett üzenetküldő alkalmazása, mindenképpen újat kell most választania, és abban az alkalmazásban férhetnek hozzá a korábbi üzeneteikhez is. 

Néhányan kiakadtak és értetlenkednek, egy kényelmetlen hibát is okozhatott

A változás a magyar felhasználókat is érinti, de az ő részükről eddig nem találkoztunk felháborodott reakcióval. Angol nyelven viszont jó néhány ilyen akadt.

Nevetséges, hogy a Facebook Messenger elvesztette az SMS-támogatást. Egy évtizede ezt használtam, és most arra ébredtem, hogy eltűnt!

– panaszolta például egy mémgyáros a Facebookon.

Egy másik felhasználó szintén azt tette szóvá, hogy 2016 óta megszokta azt, hogy a facebookos és a hagyományos telefonos üzeneteit is a Messenger kezeli, és most ez – számára ismeretlen okokból – megszűnik. 

Többen is feltették a kérdést, hogy van-e olyan üzenetküldő alkalmazás, amellyel ismét egy helyre lehetne gyűjteni a messengeres és SMS-es üzeneteket.  Volt, aki erre azt javasolta, hogy az androidos felhasználók használják a Google-t, míg mások egyéb, Google Playben elérhető alkalmazásokat, a Pulse SMS vagy a QKSMS-t javasolták (mi ezeket nem teszteltük).

A jelek szerint nemcsak az átállás okozott kényelmetlenséget az érintett felhasználóknak, hanem egy hiba is: többen panaszkodtak arra, hogy miután átállították a telefonjuk alapértelmezett üzenetküldő alkalmazását,

a készülékük elkezdte kézbesíteni azokat az üzeneteket, amelyeket korábban (hónapokkal vagy évekkel ezelőtt) valamilyen okból kifolyólag nem küldött el.

„Szóval, ha ma kaptok tőlem egy random fotót, amit körülbelül 13 hónapja küldtem el, akkor azt megköszönhetitek Zucknak [vagyis Mark Zuckerbergnek– a szerk.]” – írta erről egy felhasználó. Egy másik azzal viccelődött, hogy az alapértelmezett üzenetküldő alkalmazása gyakorlatilag telespammelte ezzel a barátai, családtagjai telefonját.

Korábban írtunk arról, hogy a különféle üzenetküldő alkalmazásokkal kapcsolatban érdemes óvatosnak lenni, ugyanis van olyan kémprogram, amely ezeken keresztül próbálja ellopni a felhasználók adatait.

Rovatok