Index Vakbarát Hírportál

Egy tizenhét éves lány hadat üzent a műanyag palackoknak

2023. október 5., csütörtök 13:56

Egy indiai születésű, Kanadában élő tizenéves lány, Ziya Merchant több iskolát érintő akciója az alumíniumpalackok melletti kampánnyal hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre és a mikroműanyagok veszélyeire.

A 17 éves Ziya Merchant, aki hároméves volt, amikor a szüleivel Indiából Kanadába költözött, a középiskolájában és a Simon Fraser Egyetemen indított mozgalmat a palackozott víz értékesítésének megszüntetéséért. Az általa alapított Phasing Out Plastic Bottles (POPB – Vezessük ki a műanyag palackokat) elnevezésű kezdeményezésnek 2023-ban már több mint 15 tagozata volt Kanadában és az Egyesült Államokban, és már világszerte születnek hasonló szervezetek.

A középiskolás lány célja, hogy ne csak az oktatási intézményekből, hanem az élet minden területéről eltűnjön a tudomány által is igazoltan egészségre káros műanyag termék.

Találkozunk más középiskolásokkal, és segítünk nekik felmérni, hogyan tudják a legnagyobb hatást elérni a műanyag palackok használatának visszaszorításában. Néhány iskolában például nincsenek ivókutak, így ott ezek kialakításával kell kezdeni. Más iskolák a műanyag vizespalackok eladásából kapnak pénzt, és szerződést kötnek az automatákat gyártó cégekkel, de sok helyen már leállították az értékesítést

– nyilatkozta Ziya Merchand a kanadai National Observerben.

A műanyag palackot gyártó és forgalmazó vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hiszen a kutatások szerint az újrahasznosítás sem jelent megoldást a PET környezet- és egészségkárosító hatásai ellen. A szakemberek szerint gazdaságilag kizárólag az alumíniumdobozok válthatják ki a PET-palackokat, hiszen mind a papírból, mind pedig az üvegből gyártott folyadéktárolók elterjedése komoly akadályokba ütközhet.

Rovatok