Index Vakbarát Hírportál

A mikroműanyag már a szívünkben is ott van!

2023. augusztus 12., szombat 18:52

A kínai Peking Anzhen Kórházban 15, szívműtéten átesett beteg szívszövetmintáját vizsgálták. A műtét előtt és után vettek vérmintákat, így derült ki, hogy a veszélyes mikroműanyag már a szívünkben is ott van. Rejtély, hogy kerül testünk motorjába, de az biztos, hogy gyulladást okoz, és veszélyes betegségek kockázatát növeli.

Napjainkban rengeteget hallani a mesterséges intelligencia térnyeréséről, a munkákról, amiket veszélyeztet, a fenyegetésről, amit általában jelent, de lehet, hogy mi magunk hamarabb válunk mesterségessé, mint hogy ők átvennék a helyünket. A szívünkben ugyanis már ott az élelmiszer-csomagolásban és a festékekben használt mikroműanyag  – olvashatjuk a Daily Mailen.

Ötféle szívszövetben kilencféle műanyagot találtak, a betegek feltehetően belélegeztek vagy lenyelték őket. Ez azért is nagy baj, mert

A vérben a műanyagok rátapadhatnak a vörösvértestek külső membránjára, és befolyásolhatják azok oxigénszállítási képességét, továbbá gyulladásokat okoznak.

Lézeres és infravörös képalkotással több ezer egyedi mikroműanyag-darabot fedeztek fel, de ezek mennyisége betegenként eltérő volt.

A szív három különböző részében polimetil-metakrilát mikroszkopikus részecskéit találták – az üveg műanyag alternatívája –, ami a kutatók szerint „nem tudható be a műtét közbeni véletlen expozíciónak”.

További talált műanyagok közé tartozik a ruházati és élelmiszer-tároló edényekben használt polietilén-tereftalát, valamint a polivinil-klorid (PVC), ami például festékek, műanyag csövek alkotóeleme. 

A tudósok szerint az a nagy kérdés, hogyan jutnak be a szívszövetekbe, és hogy milyen hatással vannak a szívműtét utáni hosszú távú prognózisra. De azt is hozzátették,

az invazív orvosi eljárások, mint például a szívműtét, a műanyagok szervezetbe kerülésének olyan útvonalai, amiket eddig figyelmen kívül hagytak.

A mikroműanyagok, ezek az öt milliméternél kisebb részecskék az egyszer használatos műanyagokból (palackok és élelmiszer-csomagolások) származnak, és hajlamosíthatnak a rák, a szívbetegségek vagy a demencia kialakulására, de a termékenységi problémákkal is összefüggésbe hozhatók.

Rovatok