Index Vakbarát Hírportál

Kétévente agyonüthet valakit egy lezuhanó műhold a következő évtizedben

2023. október 12., csütörtök 19:17

Az óriás-műholdrendszerek okozzák a problémát. A hivatal egyúttal visszavágott a kekeckedő Elon Musknak.

Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hatósága (FAA) hivatalos jelentést készített az amerikai Kongresszus számára a Föld körül keringő nagy műholdrendszerek potenciális veszélyeiről, amelyben az áll, hogy a légkörbe csapódó eszközök jelentette veszélyek jelentősen növekednek 2035-ig.

Az elmúlt évtizedben jelentős fellendülés tapasztalható a privát űriparban, és világszerte több cég is műholdrendszerek építésébe és feljuttatásába fogott. A legnagyobb ezek közül az Elon Musk tulajdonát képező SpaceX által üzemeltetett Starlink űrinternetes rendszer.

A jelentés szerint a visszazuhanó űrszemét 85 százalékát fogják képezni a Starlink műholdak, ezért érdemes lenne megvizsgálni, hogy ezek műholdak megsemmisülnek-e a légkörben. Amennyiben nem, az évente lehulló mintegy 28 ezer műholdmaradvány 0,6 személyi sérülést vagy halálesetet okozhat évente. 

Ez azt jelenti, hogy egy ember megsérül vagy meghal minden második évben.

A visszahulló darabok a repülést is veszélyeztetik. Ennek esélye értelemszerűen alacsonyabb, 0,0007 évente.

Az FAA azt javasolta, hogy a veszélyek csökkentése érdekében a jövőben az űrbe juttatandó rakományok engedélyeztetésének részét képezze az adott eszköz megsemmisülésével kapcsolatos tervek tisztázása, de megjegyzik, hogy természetesen nincs befolyásuk más országokból indított eszközökre. A jelentés nem is tér ki ilyenekre, mint a kínai Guowang-rendszer, amelyet a Starlink közvetlen versenytársának szánnak. A Starlink-rendszer végső formájában mintegy 40 ezer műholdból áll majd, míg a Guowang várhatóan 12 ezerből.

A SpaceX főmérnöke, David Goldstein a Space Newsnak leszögezte: az egész jelentés téves előfeltevésre épül, a műholdjaik ugyanis teljesen megsemmisülnek a légkörbe érkezéskor. Jonathan McDowell asztrofizikus és műholdfigyelő megerősítette ezt. Szerinte eddig 358 Starlink műhold zuhant le, de 

maradványaik egyszer sem érték el a felszínt.

Goldstein emiatt levélben tiltakozott az FAA-nál.

A műholdak nagyon sokfélék, ezért veszélyességük megítélése technikai összehasonlításból és esélylatolgatásból álló ingoványos terület. 60 Starlink műhold összesen 17 tonnát nyom, az őket pályára állító Falcon 9 hordozórakéta több mint 25 tonnát, és az biztosan eléri a felszínt, ha lezuhan. Az FAA említ egy esetet, amikor egy Falcon 9 irányítás nélkül lezuhant 2021 márciusában. Goldstein utóbbira nem tért ki levelében.

(Space News, U.S. Department of Transportation – PDF)

Rovatok