Index Vakbarát Hírportál

Kiborította az amerikai légügyet a SpaceX felrobbanó rakétája

2023. április 30., vasárnap 13:35

Hivatalból nyomoznak, de Elon Musk űrvállalata nem először lőtt túl a célon.

Vizsgálatot indított, és a Starship űrhajók újabb indításainak felfüggesztését rendelte el az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság, az FAA. A hatóság fellépését a SpaceX április 20-án végrehajtott indítási kísérlete váltotta ki. Mint ismert, a NASA Artemis-holdprogramjában is fontos szerepet játszó Starshipnek ez lett volna az első űrbéli útja, azonban az indítást követő negyedik percben a hajtóművek hibája miatt a jármű forogni kezdett, és az űrhajó nem tudott leválni a rakétafokozatról, ezért a földi irányítás felrobbantotta, nehogy lakott területre zuhanjon.

Az április 20-án indított, Super Heavy hordozórakétájával együtt 120 méter magas eszköz minden idők legnagyobb rakétája volt, a hatvanas évek végének Apollo-programját kiszolgáló Saturn V rakéták tolóerejének kétszeresével.

A rakéta erejét a texasi Boca Chicában található SpaceX-bázis, a Starbase berendezései sem sem bírták, a kilövés jókora krátert égetett a betonalapzatba, és kormos fémdarabokat hagyott maga után.

Gazdaságos űrközpont

A problémát nemcsak a rakéta nagysága okozta, hanem az is, hogy a Boca Chica-i központban nem építettek a komolyabb kilövőállásoknál megszokott, lángokat és lökéshullámot elvezető árkot és elárasztórendszert, ami segítene a létesítmény megvédésében. 

A várt pár kilométeres körzet helyett a tíz kilométerre található Port Isabel városát is beterítette a fellövés által felvert por. A helyi lakosok nemcsak a mindent beborító hamuszerű anyagra, de betört ablakokra is panaszkodtak.

Dave Cortez, a Sierra Club környezetvédő szervezet helyi vezetője szerint a kirobbanó betontörmelék az űrkikötő mellett húzódó óceánba hullott, de a közelben álló üzemanyag-tárolókba is csapódhatott volna, komoly balesetet okozva. A Boca Chica-i tengerpart veszélyeztetett madarak és teknősök költőhelye – nekik most a szokásos rakétakísérletek helyett egy fokozattal durvább hanghatással kellett megbirkózniuk.

A szokatlan felfordulással járó és tüzes robbanással végződő indítási kísérlet nem keserítette el a SpaceX tulajdonosát, Elon Muskot, aki szerint a tanulságok levonása után készülnek az újabb kísérletre. 

Az FAA minden sikertelen rakétaindítás után hivatalból vizsgálatot indít. A SpaceX esetében azonban ez már nem csupán a megszokott ügymenet része, ugyanis a Starship egyik első, robbanással végződő légköri tesztje miatt már komolyabb konfliktusba keveredtek a biztonsági hiányosságokat megállapító hatósággal – ennek során Elon Musk azzal vádolta a hivatalt, hogy a konkurens milliárdos Jeff Bezos parancsait teljesítik.

A hatóságok ezúttal is megpróbálják rávenni a céget, hogy vegye figyelembe a közbiztonsági szempontokat.

(LiveScience)

Rovatok