Index Vakbarát Hírportál

Útra kész a szonda a világ legértékesebb aszteroidájához

2023. október 12., csütörtök 09:30

Ha elindul, már csak hat évet kell várni, hogy kiderüljön, tényleg olyan értékes-e a kisbolygó, mint amilyennek mondják.

A SpaceX Falcon Heavy hordozórakétáján várakozik, de közelgő viharok miatt csütörtök délután helyett pénteken indítják útnak a NASA Psyche szondáját, amelynek küldetése a 16 Psyche nevű, fémekben gazdag kisbolygó felderítése.

A görög istennőről elnevezett pár száz méteres égitestet 1852-ben fedezte fel Annibale de Gasparis olasz csillagász. Rádiócsillagászati mérések kimutatták, hogy anyaga fémes, ezért feltételezik, hogy egy megsemmisült bolygó magjának darabja. Korábbi számítások alapján úgy becsülték, hogy benne található fém értéke meghaladja a teljes világgazdaságét, ezt később pár nagyságrenddel finomították, de ez a lényeget tekintve nem változtatott azon, hogy a Psyche mesés értékű űrbányászati célpont.

A Psyche indítását 2022 őszére tervezte az amerikai űrhivatal, de a 2017 óta épített szondával komoly szoftverfejlesztési gondok voltak, ami miatt egy évet késett a program. Az eszköz teljesen feltankolva két és fél tonnát nyom, ebből a tudományos műszerek összesen 30 kilót tesznek ki. Ha az indítás sikeres, a Psyche 2029 augusztusában éri el célpontját, ahol 21 hónapig dolgozik majd: egyre közelebbi pályára állva először feltérképezi az aszteroidát, majd mágneses méréseket végez, végül gamma-sugaras és neutronos spektrométerrel a felszín kémiai összetételét elemzi.

A floridai Kennedy űrközpont 39A indítóállásán álló rakéta eredetileg csütörtök délután 4 körül indult volna, de a szerda esti előrejelzések alapján viharok és erős szél várható, így mindössze 20 százalékos esélye van az indításra alkalmas időjárási feltételeknek – a pénteki és szombati indítási időablakokban ezzel szemben kedvezőbb viszonyok ígérkeztek. A halasztás okai közé tartozik, hogy a Falcon Heavy hordozórakéta korlátozott számú próbálkozást tesz lehetővé: kettő alkalommal lehet indításhoz feltankolni, ezután karbantartást igényel. A pénteki és szombati indításnak jelenleg 50-50 százalékos esélye van, a küldetés elindításának időablaka október 25-ig, vagyis lapzártától nagyjából két hétig tart.

(Space.com)

Rovatok