Index Vakbarát Hírportál

40 millió évvel öregebb lett a Hold

2023. október 24., kedd 16:36

A minták fél évszázadosak, a kormeghatározás a legmodernebb.

Az Apollo–17 küldetés által 1972-ben visszahozott minták elemzése alapján a Hold pontos kora nem 4,42 milliárd, hanem 4,46 milliárd év. A holdi porban található legrégebbi ismert cirkon kristályokat a Chicagói Egyetem munkatársai azonosították be.

A jelenleg elfogadott elmélet szerint a Hold 4,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, amikor a Föld elődje egy Mars-méretű bolygóval, a Theiával ütközött. Bolygónk kísérője a hatalmas erejű becsapódás következtében magából a Földből kiszakadt anyagból jött létre pár óra leforgása alatt. A két égitest ezután sokáig izzó magma óceánként keringett, mielőtt lehűlt volna annyira, hogy a cirkon kristályok létrejöhessenek.

A kutatók a kritályok létrejöttének idejét a bennük található urán bomlása (az urán és ólom aránya) alapján tudták meghatározni.

A radiometrikus kormeghatározás kicsit olyan mint a homokóra, amiben egyik tartályból a másikba pergő homok mutatja, mennyi idő telt el. A radiometrikus kormeghatározás során megszámoljuk, hogy a szülő atomokat és a gyermek atomokat, az átalakulás sebességét ismerve pedig meg tudjuk határozni, mennyi idő telt el.

– mondta a CNN-nek a tanulmány szerzője Philip Heck, a Chicagói Természettudományi Múzeum munkatársa.

Bár maguk a minták, több mint fél évszázada vannak a tudósok birtokában, eddig állt rendelkezésre az elemzés elvégzéséhez szükséges technika – ehhez ugyanis a kristályokat egy atomban végződő ceruzává hegyezték, amelynek a végéről lézerrel párologtatták el a részecskéket, hogy a sebességüket megmérve egyenként megállapítsák a tömegüket.

(CNN, Space.com)

Rovatok