Index Vakbarát Hírportál

Angliára figyel az egész világ szerdától

2023. november 1., szerda 06:41

A világ első globális mesterséges intelligencia biztonsági csúcstalálkozóját tartják szerdától: a konferencián részt vesz Kamala Harris amerikai alelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Elon Musk milliárdos amerikai technológiai nagyvállalkozó is.

A mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) biztonságos alkalmazásáról és kockázatairól kezdődik szerdán kétnapos magas szintű nemzetközi konferencia Angliában. A találkozót Bletchley Park kastélyában, a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott egykori titkos központjában tartják – írja az MTI. 

A brit kormány, amely a világ első globális AI-biztonsági csúcstalálkozójaként hirdette meg a rendezvényt, Kínát is meghívta, mondván, minden AI-nagyhatalomnak jelen kell lennie.

A találkozón jelen lesz Kamala Harris amerikai alelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Elon Musk milliárdos amerikai technológiai nagyvállalkozó is. 

A program szerint Musk az általa birtokolt X (korábban Twitter) portálon élő beszélgetést tart Rishi Sunak brit kormányfővel a konferencia második napján.

A brit kormány megbízásából készült egy átfogó szakértői jelentés is az AI-biztonsági konferencia vitairataként. A 45 oldalas dokumentum a fő kockázatok közé sorolja, hogy 

a mesterséges intelligencia alkalmazása megkönnyítheti a biológiai, a vegyi és a sugárszennyezést okozó fegyverek előállítását, illetve a kibertámadások végrehajtását.

De nem csak ezek jelentenek problémát az AI-val kapcsolatban; korábban írtunk róla, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok szabályozását sürgetik a britek, mert egyes modelljeiket megváltoztatva a pedofilok visszaélhetnek bizonyos fényképekkel. Egy új kutatás szerint már több ezer, mesterséges intelligenciával generált, gyermekbántalmazást ábrázoló képet osztottak meg a dark weben.

Rovatok