Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes vírus támadja a mobiltelefonokat

2023. november 8., szerda 19:53

A SpyNote trójai vírusra tavaly bukkantak rá először, ám idén ismét visszatért az androidos telefonokra, amelyeken megbújva akár banki adatokat is ellophat.

Ahogy az a ZDNet egyik friss cikkéből kiderül, az androidos telefonnal rendelkezőknek különösen ügyelniük kell arra, hogy elkerüljék a SpyNote nevezetű trójai vírust, amely egyébként már tavaly is gondokat okozott.

A programra az F-Secure egyik dolgozója, Amit Tambe bukkant rá ismételten, aki ki is elemezte annak tevékenységét. Így jött rá arra, hogy a SpyNote elsősorban a felhasználó pénzügyi adatait szeretné megkaparintani.

Mint a cikkben megfogalmazták, a trójai vírus smishing útján próbálja becserkészni a gyanútlan usereket, akiket SMS-ben kér arra, hogy töltsenek le egy APK telepítőfájlt. Amennyiben ez megtörténik, egyéb hozzáféréseket is kér a felhasználótól, 

amelyek engedélyezésével szinte nincs, amihez ne férhetne hozzá a továbbiakban a program.

Mint kiderült, amint a SpyNote hozzájut bizonyos jogkörökhöz, a telefonon megbújva gyűjt be egyes adatokat. Amellett, hogy képes hangot rögzíteni vagy videót készíteni, minden tevékenységet nyomon követhet a telefonon.

A felhasználó különböző webhelyekre való belépési adatait is ellophatja, illetve hozzáférhet a helyzetmeghatározással kapcsolatos információkhoz. Az előbbieken kívül ugyanakkor a leginkább az aggasztó, hogy banki adatokhoz szintén hozzáférhet, ami komoly következményekkel járhat.

A ZDNet cikke szerint ugyanakkor

aligha lehet egy szimpla gombnyomással eltávolítani a készülékekről a programot, mivel a gyári beállítások visszaállítására van szükség ehhez.

Mint kiemelik, annak elkerüléseképp, hogy a SpyNote ne szerezze meg az adatait, ne kattintson rá semmilyen linkre, amit ismeretlen feladótól kap SMS-ben vagy e-mailben, illetve csak olyan applikációt töltsön le a Play Áruházból, ami egyrészt megbízható fejlesztőtől származik, másrészt jók az értékelései.

Rovatok