Index Vakbarát Hírportál

Viharos körülmények között távolították el saját cégétől a ChatGPT atyját

2023. november 18., szombat 10:59

Sam Altmant, az OpenAI vezérigazgatóját és társalapítóját eltávolították saját cégétől, miután az igazgatótanács azzal vádolta a férfit, hogy „nem volt következetesen őszinte a kommunikációjában”.

A ChatGPT, az OpenAI által kifejlesztett, rendkívül népszerű chatbot elindítását követően Altman a világ egyik legfelkapottabb technológiai vezetőjévé és a mesterséges intelligencia keresett szakértőjévé vált.

A pénteken kiadott nyilatkozatában az Open AI igazgatótanácsa azt írta, hogy „már nem bíznak Altman vezetői képességeiben”. A tanács szerint új vezetésre és szemléletmódra van „szükség”, ahogy a vállalat továbblép – áll a cég honlapján közzétett közleményben, írja a The Guardian.

„Altman távozása az igazgatótanács felülvizsgálati folyamatát követi, amely arra a következtetésre jutott, hogy a vezérigazgató nem volt következetesen őszinte a kommunikációjában az igazgatótanáccsal, ami akadályozta az igazgatótanácsot feladatai ellátásában” – olvasható a tanács közleményében. Hogy Altman mit titkolt el a vállalat igazgatótanácsa elől, nem derült ki pontosan.

„Imádtam az OpenAI-nál töltött időmet. Szerettem tehetséges emberekkel dolgozni. Később többet mondok arról, hogy mi lesz a következő lépésem” – közölte Altman a kirúgása után.

A közlemény szerint Mira Murati, az OpenAI műszaki igazgatója kerül a vezérigazgatói székbe, de csak átmenetileg. Greg Brockman pedig lemond az igazgatótanács elnöki posztjáról, viszont megtartja másik pozícióját, az OpenAI elnöki posztját.

A bejelentés állítólag teljesen váratlanul érte az alkalmazottakat, akik közül sokan egy belső közleményből és a vállalat nyilvános blogjából értesültek Altman eltávolításáról. Az OpenAI péntek délutánra rendkívüli megbeszélést hívott össze, hogy megvitassák a hírt az alkalmazottakkal – mondta a Reutersnek a hírügynökség egyik forrása, aki jó rálátással bír az ügyre.

A ChatGPT chatbot megalkotója korábban felszólította az amerikai törvényhozókat, hogy szabályozzák a mesterséges intelligenciát (AI).

A 38 éves Altman egyfajta szóvivőjévé vált a fejlődő iparágnak. Elmondása szerint a mesterséges intelligencia olyan nagy dolog lehet, mint a nyomtatás felfedezése, de elismerte a lehetséges veszélyeket is.

Altman kifejtette a törvényhozóknak, hogy aggódik a demokráciára gyakorolt hatások miatt és amiatt, hogy a mesterséges intelligenciát hogyan lehet felhasználni a választások alatt a célzott félretájékoztatásra. Számos javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy egy új amerikai ügynökség hogyan szabályozhatná az iparágat − többek között az AI-vállalatok engedélyeinek kiadását és visszavonását. Azt is mondta, hogy az OpenAI-hoz hasonló cégeket független ellenőrzésnek kellene alávetni.

Rovatok